Holonomik Olmayan Kısıtlara Sahip Bir Mobil Robotta Davranış Temelli Bulanık Kontrol

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Şirin, Mustafa
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada robotik alanında yeni yaklaşımlar olan davranış temelli robotik ve bulanık mantık konuları gerçek zamanda mobil robot uygulamaları bakımından incelenmiş, dört ilerlemeli, dört yönelmeli bir mobil robot için Engelden Sakın , Hedefe Git , Duvarı İzle , Yola Teğet İlerle , Avare Gez davranışları oluşturulmuştur. Bu davranışların içinden Engelden Sakın , Hedefe Git ve Duvarı İzle davranışları için sonar sensör matematik modelleri oluşturulmuş ve bu davranışların yapısında bulanık mantık yaklaşımı kullanılmıştır. Mobil robot, kinetik ve dinamik olarak holonomik olmayan kısıtları kullanılarak modellenmiştir ve simülasyon sırasında mobil robotun pozisyonu, tekerlek ve robot yönelimleri, tekerlek ve robot hızları, tekerlek torkları gibi parametreler izlenebilmektedir. Davranışlar da, simülasyon ortamında kazanımları, bulanık mantık işleme yapıları, gerçek zaman uygulanabilirliği ve davranışların koordine edilmeleri bakımından incelenmiştir. Bu çalışma gerçek bir robotta yapılacak deneyler için temel teşkil etmektedir.
In this study, the new approaches to the robotics subject, behavior-based robotics and fuzzy logic control are investigated for the real-time applications of mobile robots, Avoid Obstacle , Move to Goal , Wall Following , Head-on , Wander behaviors are built up for a four-wheel driven and four-wheel steered mobile robot. Sonar sensor mathematical models are formed for Avoid Obstacle , Move to Goal and Wall Following behaviors and fuzzy logic concepts are used in the structure of these behaviors. The mobile robot is modelled kinematically and dynamically considering the non-holonomic constraints. The posture and speed of the robot and the configurations, speeds and torques of the wheels can be obtained from the simulation. The behaviors are investigated regarding their gains, fuzzy inference structures, real-time applicabilities and thein coordination. This study constitutes basis for the experiments on a real mobile robot.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
Anahtar kelimeler
Davranış temeli robotik, Bulanık mantık kontrol, Mobil robot, Behavior-based robotics, Fuzzy logic control, Mobile robot
Alıntı