İlişkisel Veritabanlarında Fonksiyonel Ve Dereceli Bulanık İlişki Sorgulama Aracı

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Ertanış, Erdinç Fadıl
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, Dan Rasmussen ve Ronald R.Yager tarafından önerilen algoritma kullanılarak ilişkisel veritabanlarında fonksiyonel ve dereceli bulanık ilişki sorgulayan bir aracın geliştirilmesi hedeflenmiştir. Geliştirilen uygulama herhangi bir ilişkisel veritabanındaki tablolar üzerinde fonksiyonel ve dereceli bulanık ilişki sorgulayabilmekte ve sonuçlarını saklayabilmektedir. Sorgulama sırasında tablonun her alanı için, ayrı ayrı bulanık fonksiyonlar belirlenebilmektedir. Uygulamanın muhtemel kullanım alanları meteoroloji, spor istatistikleri, finans, ve pazarlama olarak verilebilir.
In this study, it is aimed to develop a tool for calculating truth values of fuzzy functional dependencies and gradual functional dependencies in relational database systems. The developed tool is capable of querying fuzzy functional and gradual functional dependencies on any relational database and store the logs on log tables. An individual fuzzy function can be assigned to each column during the query process Some probable areas for application will be meteorology , sport statistics , finance and marketing.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2003
Anahtar kelimeler
Bulanık mantık, Bulanık küme, fonksiyonel ilişki, dereceli ilişki, bulanık sorgulama, fuzzy logic, fuzzy sets, functional dependency, gradual functional dependency, fuzzy query
Alıntı