Tekerlekli Sandalye Kullanıcılarına Yönelik Banyo Sağlık Gereçlerinin İşlevsellik Analizi

thumbnail.default.alt
Tarih
2010-07-08
Yazarlar
Tosun, Gizem
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu tez çalışması, tekerlekli sandalye kullanıcıları için tasarlanmış ıslak hacim ürünlerinin işlevselliğinin değerlendirilebilmesi adına hazırlanmıştır. Çalışmada, tekerlekli sandalye kullanıcılarının antropometrik özellikleri ve ergonomik ihtiyaçları incelenmiş, bedensel engelliler için tasarlanan ıslak hacim ürünlerine ait standartlar ve literatürde geçmekte olan gereklilikler tespit edilmiştir. Tekerlekli sandalye kullanıcıları ile yapılan görüşmeler ve piyasadaki ıslak hacim ürünlerinin incelenmesi sonrası, bedensel engelliler için tasarlanmış banyo sağlık gereçlerinin, kullanıcı memnuniyet düzeyinin ölçülmesine yönelik sorular belirlenmiş ve yalnızca tekerlekli sandalye kullanıcılarına uygulanmak üzere, internet üzerinden uygulanan bir anket hazırlanmıştır. Tekerlekli sandalye kullanıcılarının, günlük yaşamda, iç ve dış mekanlardaki tuvalet kullanımı esnasında karşılaştıkları problemlerin çözümü, tasarımcı perspektifi ile araştırılmış ve uygulanmış olan anketin analizleri sonrası, üretim sektöründe ve iç mekan tasarımında yararlanılabilecek, tekerlekli sandalye kullanıcıları odaklı, banyo sağlık gereçleri tasarım kriterleri geliştirilmeye çalışılmıştır.
This thesis study has been aimed for the functionality analysis of the sanitary products designed for wheelchair users. In this study, the anthropometric features of wheelchair users and ergonomic needs have been researched. After that, the standards and the requirements on the sanitary products that is specially designed for disabled people have been established from literature. Based on the interviews conducted with wheelchair users and examinations on the sanitary products, the questions to evaluate the satisfaction of the disabled sanitary products usage by wheelchair users have been determined. The survey has been applied on the internet and to wheelchair user participants only. Solving of the problems on using sanitary products by wheelchair users have been researched with the industrial design perspective. After the analysis of the survey, wheelchair user centered sanitary products design criterias have been developed to be useful in sanitary production and interior design.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Anahtar kelimeler
Bedensel Engelli, Tekerlekli Sandalye Kullanıcısı, Banyo Sağlık Gereçleri Tasarımı, Memnuniyet Değerlendirmesi, Kullanıcı Odaklı Tasarım., Orthopedic Disability, Wheelchair User, Sanitary Products Design, Satisfaction Evaluation, User Centered Design.
Alıntı