Fener - Balat Semtlerinde Kentsel Açık Alan Kullanımının İrdelenmesi Ve Semtlerin Sahil Kesimi İçin Bir Düzenleme Önerisi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Hagur, Zeynep
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada; İstanbul’un en eski tarihi yerleşmelerinden ve kültürel miraslarından biri olan Fener - Balat yöresi, kamusal açık alan kullanımı yönünden ele alınmış ve semtlerin sahil kesiminde bulunan park alanı için, semt sakinlerinin bugünkü ve gelecekteki ihtiyaçlarına yönelik bir düzenleme önerisi geliştirilmiştir. Çalışmanın üç aşamasının birincisinde; kent ve kentsel açık alan kavramlarına genel bir bakışın sunulması, tarihsel süreç içerisinde kentsel açık alan kullanımının irdelenmesi, Osmanlı’dan günümüze İstanbul şehrinin gelişimi ve kentsel açık alanda tasarım konularına yer verilmiştir. İkinci aşama Fener ve Balat semtleri özelinde; semtlerdeki açık alan kullanımının tarihsel süreç içerisinde incelenmesini içermektedir. Bu incelemede, Fener – Balat semtlerinin kısa tarihçesiyle birlikte, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyet Dönemine kadar, semtlerin fiziki ve sosyal durumu ortaya koyulmuştur. Üçüncü ve son aşamadaysa semtlerin mevcut durum analizleri yapılmış, bu analizler sonucunda ortaya çıkan sentezin ardından sahil kesiminde bulunan park alanı için bir düzenleme önerisi sunulmuştur. Bu öneride; semt sakinlerinin zaman içerisinde değişen ihtiyaçlarını karşılayacak, aynı zamanda kişisel gelişimlerine, sosyal ve kültürel faaliyeterine katkıda bulunacak yeni işlevler kazandırılması, bölgedeki kamusal yaşantının canlılığının ve sürekliliğinin sağlanması hedeflenmiştir.
At this study; Fener – Balat district, which is one of Istanbul’s most precious cultural heritages and oldest settlements, is observed in the way of it’s public open space usege and a design proposal for the coast area of the district is presented. The study is consisted of three stages. At the first stage; the city and urban open space concepts, the history of urban open space, the development of İstanbul from Ottoman Empire till today and urban open space design topics take place. The second stage focuses on the historical background of Fener – Balat district by presenting a comprehensive research about the physical and social structure of the district from the Ottoman Empire till Turkish Republic period. The third and last stage includes, the analysis of the present situation of Fener Balat and the synthesis of these analysis followed by the proposed urban design project for the park area at the coast side of the district. The aim of this project is to provide a continious and vigorous public life by bringing new functions and new units to the site, in order to meet the changing needs and demands of the neighborhood .
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
Anahtar kelimeler
açık alan, kamusal alan, kültürel miras, open space, public space, cultural heritage
Alıntı