Manyetik Sıçratma Tekniği İle Üretilmiş Mo2n Ve Nanokompozit Mo-n-cu Kaplamaların Kazımalı Aşınma Davranışlarının Karşılaştırılması

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Öztürk, Ahmet
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Nanokompozit kaplamalar ile çok sert kaplamalar olarak sınıflandırılan sertliği 40Gpa’nın üzerinde kaplamalar üretilebilmektedir. Mo-N-Cu nanokompozit ve Mo-N kaplamalar manyetik sıçratma tekniği kullanılarak üretilebilmektedir. Molibden nitrür kaplamalar yumuşaktan serte farklı bileşimlerde üretilebilmektedirler. Mo-N kaplamaların aşınma davranışı günümüzde yoğun olarak kullanılan TiN, CrN, (Ti,Al)N birçok kaplamadan daha üstün özellikler göstermektedir. Yapılan çalışmada, manyetik sıçratma tekniğiyle Mo-N-Cu nanokompozit ve Mo2N kaplamalar üretilmiştir. Üretilen kaplamanın ön karakterizasyonu amacıyla sertlik, kalınlık ve pürüzlülük ölçümleri yapılmış, X-Işınları analizi ile kaplamaların faz yapıları tespit edilmiştir. Kaplamaların aşınma davranışlarını karşılaştırmak amacı ile kazımalı aşınma deneyleri yapılmıştır. Bağıl nemin kaplamaların aşınma davranışına etkisini belirlemek amacıyla kazımalı aşınma deneyleri biribirinden farklı 3 bağıl nem ortamında yapılmış ve elde edilen sonuçlar sistematik bir biçimde incelenmiştir.
Coating hardness over 40 GPa can be produced by using nanocomposite coating technology. Mo-N-Cu nanocomposite and Mo2N coatings among other techniques can be produced by magnetron sputtering. Mo-N coatings with different compositions and different hardness properties can be obtained. Mo-N coatings show better tribological properties when compared to TiN and TiAlN coatings. In this study, Mo-N-Cu nanocomposite and MoN coatings were produced by magnetron sputtering technique. The hardness, thickness and roughness of the coatings were determined. Phases in the coatings were identified by using XRD analyses. Fretting experiments were conducted to compare the wear properties of the coatings. The effect of relative humidity on the fretting wear properties of the coatings are tested out.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2003
Anahtar kelimeler
Nanokompozit kaplama, Molibden nitrür, kazımalı aşınma, Nanocomposite coating, molybdenum nitride, fretting wear
Alıntı