Lng Taşımacılığı Risk Analizi Ve Emniyet Yönetim Modeli

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Alan, Burkay R.
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada LNG Taşımacılığı’nın Risk Analizini yapmak ve bir Emniyet Yönetim Modeli incelenmesinde bulunmak amaçlanmıştır. LNG’nin özellikleri ve nasıl taşındığı açıklandıktan sonra bir Deniz Ulaştırma Sistemi olarak tanımlanan LNG taşımacılığının denizlerde taşımacılığın temel kuralı olan can, mal ve çevre emniyeti açısından ortaya koyduğu muhtemel tehlikeler sıralanmıştır. Risk ve Risk Tabanlı Yönetim Sistemi kavramlarının tanımları verilerek detayları açıklanmıştır. Risk Değerleme yaklaşımının sistematiği LNG sızıntısı ile sonuçlanmış olayların örnekleri ile açıklanmaya çalışılmıştır. Risk Değerleme sistematiğinin genel yapısı içerisinde yer alan Tehlike Analizi, Risk Analizi, Risk Değerlendirme ve Risk Yönetimi sadece kavram olarak değil aynı zamanda LNG Taşımacılığı’nın Risk Tabanlı Yönetimi nasıl tesis edilebilir sorusuna da cevap aranarak incelenmiştir. LNG Taşımacılığı bir Deniz Ulaştırma Sistemi olarak tanımlanmış ve Bayesian Belief Network (BBN) ile LNG Taşımacılığı’nda sızıntı riskinin analizi, Bayes denklemleri ile olasılık hesabı yapılarak BBN metodunun LNG Taşımacılığı’nda bir risk analizi metodu olarak kullanılabileceği önerisi getirilmiştir. Çalışma Risk Önleyici ve Risk Azaltıcı stratejiler gözönünde bulundurularak mevcut emniyet yönetimi düzenlemelerini tamamlayıcı olarak sunulan LNG Taşımacılığı Emniyet Modeli önerisi ile sonuçlanmıştır.
This study aims to conduct Risk Analysis methods on LNG Spillage during LNG Transportation and suggests a Risk Based Safety Mangement model. In the study LNG spefications, LNG Transportation and the hazards of LNG spillage has been identified with Hazard Identification technique. The definitions and details of Risk and Risk Based Management Systems has been given in further chapters. The Risk Assessment approach explained and detailed with the examples of LNG spillage incidents. According to the Risk Assessment approach; Hazard Analysis, Risk Analysis, Risk Evaluation and Risk Management terms has been explained with the scope of Risk Based Safety Management of LNG Transportation. Also LNG transportation has been defined as a Maritime Transportation System and for analysing the risks of this system the Bayesian Belief Network (BBN) method has been offered with conducting probability calculation via by the Bayes’ Equations. The study has been concluded by the suggestion on a supplementary Safety Management Model in LNG Transportation according to the Risk Prevention and Mitigation strategies.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
Anahtar kelimeler
Risk Analizi, Risk Değerleme, Bayesien Belief Network, Emniyet Yönetimi, Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG), Risk Analysis, Risk Assessment, Bayesian Belief Network, Safety Mangement, LNG
Alıntı