İlaç Endüstrisi Formulasyon Ve Antibiyotik Atıksularının Biyolojik Arıtılabilirliğinin Artırılması

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Samuk, Beyza
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada ilaç endüstirisi formülasyon altkategorisinde kaynak bazında, Lak Tablet, Tablet, Likit ve Antibiyotik üretimlerinden meydana gelen atıksuların ürün esas alınarak miktarının belirlenmesi, karakterizasyon çalışmasının yapılması ve bu atıksuların arıtılabilirliğinin incelenmesi hedeflenmiştir. İlk aşamada, Tablet, Lak Tablet, Likit ve Antibiyotik üretiminde meydana gelen atıksular herbir atıksu kaynağı dikkate alınarak belirlenmiştir. Bir kısmı ise proses atıksuyunu temsil edecek şekilde sentetik olarak hazırlanmıştır. İkinci aşamada, ürün yapımında kullanılan hammadde ve katkı maddeleri dikkate alınarak tespit edilen kirletici parametreler çerçevesinde, herbir ürünün atıksu karakterizasyonu belirlenmiştir.Üçüncü aşamada ise herbir ürün için belirlenen atıksu karakterine bağlı olarak arıtılabilirlik çalışmaları yürütülmüştür. Çalışmanın planlanmasında merkezi biyolojik arıtılabilirlik oluşturmaktadır. Bazı atıksuların biyolojik arıtılabilirliği zor olduğu için ön işlemlere tabi tutulmuşlardır. Bir kısmı ise direkt kimyasal arıtma ile arıtılmıştır. Çalışma esnasında arıtılabilirlik çalışmaları ön işlemsiz biyolojik arıtılabilirlik, ön işlemli biyolojik arıtılabilirlik ve doğrudan kimyasal arıtılabilirlik olmak üzere 3 kademede yapılmıştır. Sonuç olarak ilaç endüstrisi atıksu karakterlerinin kaynaklara bağlı olarak önemli düzeyde farklılık gösterdiği görülmektedir. Seçilen kaynaklar için en önemli sorunlardan biri olarak biyolojik arıtılabilirliğin sınırlı olması görülmektedir. Alternatif olarak öne sürülen kimyasal arıtma da pek çok kaynak için bu çalışmada görüldüğü gibi tam bir çözüm oluşturamamaktadır.
The goal of this work is the source-based quantity determination, characterization and investigation of the treatability of the wastewater produced during the production of lacque tablet, tablet, liquid and antibiotic in pharmaceutical industry formulation. First of all the wastewaters of lacque tablet, tablet, liquid and antibiotic are separately determined according to the sources. Some samples were prepared syntheticlly represent the process wastewaters.At the second step, characterization of all production wastewaters was made by selecting the main polluting parameters based on the chemicals used in production. At the third step, treatability studies were applied to all type of wastewaters. Biological treatability was the main part of the studies. Some of the wastewaters were not suitable for biological treatment for which preliminary treatment applications are applied to that kind of the wastewaters and some of wastewaters were directly treated chemically.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002
Anahtar kelimeler
İlaç Endüstirisi, Formülasyon Altkategorisi, Antibiyotik, Biyolojik Arıtılabilirlik, Kimyasal Oksidasyon, Pharmaceutical Industry, Formulation Altcategory, Antibiotic, - Biological Treatment, Chemical Oxidation
Alıntı