K-struvit Çöktürmesinin Uygulama Esaslarının Belirlenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
2008-07-31
Yazarlar
Kuşçuoğlu, Sezen
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, sentetik olarak hazırlanmış potasyum magnezyum ve fosfor içeren su numunesi ile K-struvit çöktürmesinin uygulanabilirliği araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda pH nın, stokiyometrinin ve sıcaklığın çöktürme prosesine etkilerini araştırmak amacıyla deneyler yürütülmüştür. Ayrıca bu deneyler sonucunda elde edilen katıların analizleri yapılarak oluşan kristallerin yapısı belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalara ek olarak K-struvit çöktürmesinin uygulanabilirliğini incelemek stokiyometrik fazlası amacıyla amonyağı giderilmiş insan idrarını temsilen sentetik olarak hazırlanmış numuneler kullanılarak çöktürme gerçekleştirilmiştir. Yürütülen deneyler sonucunda % 100 fosfat ve magnezyum dozlamalarıyla gerçekleştirilen deneylerde pH 10 un çöktürme için optimum pH olduğu, hem potasyumun hem de magnezyum ve fosfatın etkin bir şekilde ortamdan uzaklaştırılabildiği sonucuna varılmıştır.
In this study, applicability of K-struvite precipitation has been investigated by means of synthetically prepared water sample includes potassium, magnesium and phosphate. For achieving this goal, experiments have been conducted for analyzing effects of pH, stoichiometry and temperature on k-struvite precipitation. Furthermore, the solids obtained from experiments have been analyzed and structures of derived crystals are tried to determine. In addition to experimental studies, in order to analyze applicability of K-struvite, precipitation has been carried out with representative synthetically prepared human urine which its ammonium and extra stoichiometry were removed. As a consequence of carried out experiments, pH 10 is determined as optimum pH for dosing 100% phosphate and magnesium.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
Anahtar kelimeler
K-struvit çöktürmesi, pH a bağlı çözünürlük değişimi, potasyum ve fosfat giderimi, precipitation of K-struvit, Change of solubility depending on pH, removal of potassium and phosphate.
Alıntı