Otomotiv Endüstrisinde Kullanılan Gözenekli Malzemelerin Akustik Özellikleri Ve Analizi

thumbnail.default.alt
Tarih
2010-11-12
Yazarlar
Vidinlimen, Güzide Tuğçe
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Otomotiv sektöründe kabin içi gürültü ve titreşimin azaltılması, ürün kalitesini arttırmak ve müşteri memnuniyetini sağlamak için temel gerekliliklerden biri haline gelmiştir. Taşıt içi akustik konfor gittikçe büyük bir önem kazanırken, kabin içi tasarımının yanı sıra, amacına uygun ve özel olarak üretilen akustik malzemelere duyulan ihtiyaç da artmaktadır. Ürün geliştirme sürecinde, malzemenin akustik performansını etkileyen malzeme özelliklerinin çok olması ve akustik performansı belirlemek için yapılan testlerin oldukça uzun sürmesi karşılaşılan sorunların başında gelmektedir. Bu yüksek lisans tez çalışmasında, Comet Trim akustik malzeme modelleme yazılımı ve makroskopik özellikler kullanılarak tek ve çok katmanlı gözenekli malzemelerin ses yutma katsayısı ve ses iletim kaybının hesaplanması amaçlanmıştır. Modelleme ile elde edilen sonuçlar, empedans tüpüyle yapılan test sonuçlarıyla karşılaştırıldığında, önerilen modelleme programıyla elde edilen değerlerin mühendislik açısından yeterli yakınsaklığı sağladığı gözlenmiştir. Bu çalışmada, malzemelerin akustik performansının belirlenmesi ve geliştirilmesi için akustik malzeme modelleme programlarının kullanılmasının zaman ve iş gücü açısından kazanç sağladığı sonucuna varılmıştır.
Noise and vibration reduction in the passenger compartment has become one of the essential requirements to enhance the product quality and ensure customer satisfaction in the automotive industry. Acoustic comfort inside the vehicle has gained significant importance and in addition to cabin interior design, the need for purpose-specific and specially manufactured acoustic materials is also on the rise. The vast number of material properties affecting material acoustic performance and the time consuming tests required to determine the acoustic performance are the primary problems encountered in the product development process. In this dissertation, calculation of sound absorption coefficient and sound transmission loss of the single and multilayer porous materials using Comet Trim acoustic material modelling software and macroscopic properties was aimed for. Comparing the model-based results to the impedance tube test results, it has been observed that the recommended modelling software provides sufficient convergence. In this study, it has been concluded that the acoustic material modelling software provides advantages in terms of time and effort in the determination and development of the acoustic performance of porous materials.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Anahtar kelimeler
akustik performans, gözenekli malzeme, makroskopik özellikler, malzeme modelleme, ses yutma katsayısı, ses iletim kaybı, acoustic performance, porous material, macroscopic properties, material modelling, sound absorption coefficient, sound transmission loss
Alıntı