Mimarlık Ofislerinde Uygulamaya Yönelik Ayrıntıda Tasarım Süreci

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Yazıcıoğlu, Fatih
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, mimari tasarım süreci ve özellikle, bu sürecin bir alt süreci olarak “Uygulamaya Yönelik Ayrıntıda Tasarımın”, mimarlık ofislerinde ne şekilde ele alındığının saptanması hedeflenmiştir. Bir mimari ürüne ihtiyaç duyulmasıyla başlayan mimari tasarım sürecinin tasarımcının zihninden çıkıp uygulanana kadar geçirdiği aşamalar ve “mimari fikrin” mimari objeye dönüşmesi için gereken düşünce üretiminde rol alan aktörlerin ve bu aktörlerin üstlendikleri görevlerin çeşitliliği böyle bir çalışmanın yapılması için yönlendirici olmuştur. Konusu ve nedenleri yukarıdaki şekliyle açıklanan bu çalışmada konu hakkındaki kuramsal bilgilerin pratik yaşamda ne şekilde kullanıldığı irdelenmiş ve çalışma, alan çalışmasına dayandırılmıştır. Bu alan çalışmasının esas konusu da mimarlık ofisleri olarak ortaya konmaktadır. İncelenen yirmi ofisin mimari tasarım sürecini ve bunun bir alt süreci olarak “uygulamaya yönelik ayrıntıda tasarımı” farklı yöntemlerle ele aldıkları tespit edilmiş ve bu tespitler diyagramlarla anlatılmıştır. Bunun yanında benzer yöntemlerin gruplanması sonucunda, İSMD özelinde; üç temel mimari tasarım süreci ve üç temel “uygulamaya yönelik ayrıntıda tasarım” alt süreci yöntemi tanımlanabilmiştir. Bu yöntemler diyagramlarla ifade edilmiştir.
The main aim of this thesis is to determine how architecture offices deal with the architectural design process and especially “detail design for application” sub-process. Architectural design process, which starts with a need of a building, contains many phases until the building is constructed, and also there are many actors, who have lots of different roles, in this process, these two facts are the main reasons for this thesis. As the subject and aim of the thesis is explained above, in order to understand how theoretical knowledge is used in practical life, field research is made. And the main subject of this field research is architectural offices. In the field research it was seen that, architecture officess use different methods in architectural design processes and detail design for application sub processes. These different methods are explained by diagrams. Further more, similiar process methods are grouped and three major methods of architectural design process and three major methods of detail design for application process are defined and these methods are also explained by diagrams.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Anahtar kelimeler
Mimari Tasarım Süreci, Mimarlık Ofisleri, Uygulama Projesi, Architectural Design Process, Architectural Officess, Application Project
Alıntı