Femtocell Ses Trafiğinin Performans Ve Hizmet Kalitesi Gereksinimleri Analizi

thumbnail.default.alt
Tarih
2013-01-08
Yazarlar
Yurtcu, Ali
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Son zamanlarda gelişen sabit mobil yakınsama teknolojisi olan femtocell küçük, düşük maliyetli ve düşük güç tüketimli iç mekan erişim düğümü olup mobil operatörün çekirdek ağına ardıl genişband IP bağlantısı ile bağlanmaktadır. Femtocell yatırımında önemli bir mesele ise özellikle uçtan uca gecikmeye, gecikme varyasyonuna çok duyarlı olan, ağ yarışan veri, görüntü ve internet trafiği ile yüklendiğinde önceliklendirilmeye ihtiyacı olan etkileşimli sınıf femtocell ses trafiği için ardıl bağlantı üzerinde gerekli hizmet kalitesini sağlamaktır. Bu çalışmada, UMTS femtocell ses trafiğinin performans ve hizmet kalitesi gereksinimleri analiz edilmekte ve öne sürülen femtocell ağı OPNET 14.0 benzetim aracı ile ADSL erişim ağı üzerinden farklılaştırılmış servis kodları (DSCP), farklı kuyruklama mekanizmaları ve ses kodekleri kullanarak uçtan uca gecikme, gecikme varyasyonu ve aktarılabilen veri gibi hizmet kalitesi unsurları bakımından analiz edilmektedir. Aynı zamanda, femtocell ses trafiği için ayrı bir bağlantı kullanılmasının, farklı ADSL bandgenişliği kullanımının ve ses iletim kalitesini etkileyen yüksek boyutlu dosya iletim uygulamasının MTU boyutunu değiştirmenin ses iletim kalitesi üzerindeki etkisi ortaya konulmaktadır. İstenen femtocell ses kalitesini sağlayabilen bu teknikleri kullanmak uçtan uca gecikme, gecikme varyasyonu ve iletilebilen ses trafiği için kabul edilebilir değerleri vermektedir.
The recent growing fixed mobile convergence technology is femtocell which is a small, low cost and low power indoor access node which is connected to the mobile operator’s core network through a residential broadband IP backhaul connectivity. One important issue in femtocell deployment is to provide necessary quality of service on the backhaul connection for especially conversational class femtocell voice traffic which is very susceptible to end-to-end delay, delay variation (jitter) and needs to be prioritized during transmission when the network is loaded with competing data, video and internet traffic. In this study, performance and quality of service requirements of UMTS femtocell voice traffic are analyzed and the proposed femtocell network is simulated with OPNET 14.0 simulation tool in terms of voice end-to-end delay, jitter and throughput over an ADSL access network by using differentiated services code points (DSCPs), different queuing and voice encoder mechanisms. And also, the effect of using dedicated line (separate PVC) for femtocell voice traffic, different ADSL bandwidth and different MTU size (fragmentation) for heavy FTP application on voice transmission quality is introduced. Using these techniques that could provide desired femtocell voice quality yields acceptable values for end-to-end delay, jitter and voice traffic throughput.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
Anahtar kelimeler
Femtocell, QoS, UMTS, ADSL, DSCP, Kuyruklama Mekanizmaları, Ses Kodekleri, OPNET, Fragmantasyon, Femtocell, QoS, UMTS, ADSL, DSCP, Queuing Schemes, Voice Encoders, OPNET, Fragmentation
Alıntı