Hidroksimetildiester Ve Hidroksimetilbis(oksazolin)ler Üzerinden Polimerik Ürünler Sentezi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Ergüneş, Duygu
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, doğada bozunabilen poliester ve poli(ester-amid)ler için uygun başlangıç maddeleri olabilecek, fonksiyonel gruplar içeren monomerler ve oligomerler sentezlendi. Monomerlerin ve oligomerlerin sentezi için başlangıç maddesi olarak dimetil malonat kullanıldı. Dimetil malonat bileşiğine hidroksimetil grupları takılarak, bileşik dimetil 2,2-bis(hidrosimetil)malonata dönüştürüldü. Bu bileşik tereftaloil klorürle –OH gruplarından reaksiyona sokuldu ve bir pentamer elde edildi. Dimetil 2,2-bis(hidrosimetil)malonat’ı ester gruplarından polimerleştirebilmek için bileşiğin –OH grupları benzaldehitle korundu. Oluşan asetal Zn(OOCH3)2.2H2O varlığında etilen glikolle reaksiyona sokularak, ester grupları ve korunmuş –OH grupları içeren bir makromer elde edildi. Dimetil 2,2-bis(hidrosimetil)malonat aynı zamanda 3,4-dihidro-2H-piran bileşiğiyle de korundu. Sonuç ürünün bir hidropiranileter olası beklenirken, 3,3-dimetoksikarboniltetrahidropirano[5,6;b]tetrahidropiran bileşiği oluştu. İki farklı yöntemle korunmuş olan dimetil 2,2-bis(hidrosimetil)malonat bileşikleri 2-aminoetanolle ısıtılarak bis(oksazolin)lere dönüştürüldü. Bis(oksazolin)ler süksinik anhidrit ve 1,12-dodekandiol bileşikleriyle poli(ester-amid) elde etmek üzere ısıtıldı. Ancak, bis(oksazolin) bileşiklerinin hiç biri polimerleşme reaksiyonu vermedi.
In this study monemers and oligomers holding functional groups are synthesized. These compounds holding multiple functional groups are suitable starting materials for the synthesis of polyester and poly(ester-amide)s, which are highyl biodegradable. Dimethlymalonate is used as starting material for the production of the monomers and oligomers. Hydroxymethyl groups are attached to this compound and dimethyl 2,2-bis(hydroxymethyl)malonate is obtained. This compound is reacted with terephthaloyl chloride via –OH groups and a pentamer is formed. –OH groups of dimethyl 2,2bis(hydroxymethyl)malonate are protected by benzaldehyde in order to polymerize the compound from ester groups. Then, the acetal product is reacted with ethylene glycole in the presence of Zn(OOCH3)2.2H2O catalyst and a macromer holding both ester and protected –OH groups is formed. Dimethyl 2,2bis(hydroxymethyl)malonate is also protected with 3,4,dihydro-2H-pyran. The product is expected to be a hydropyranylether, but it is turned out to be 3,3-dimethoxycarbonyltetrahydropyrano[5,6;b]tetrahydropyran. Dimethyl 2,2-bis(hydroxymethyl)malonates, which are protected in two ways, are converted to bis(oxazoline)s by heating with 2-aminoethanole. The bis(oxazoline)s are heated with succinic anhydride and 1,12-dodecanediol in order to getting access to poly(ester-amide)s. However, the bis(oxazoline)s did not polymerize.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
Anahtar kelimeler
Bis(oksazolin), poliester, poli(ester-amid), bozunabilen polimerler, Bis(oxazoline), polyester, poly(ester-amide), biodegradable polymers
Alıntı