İnşaat işlemlerinde stratejik planlama ve kaynak tabanlı bakış açısına uygunluk üzerine anket çalışması

thumbnail.default.alt
Tarih
13.07.2010
Yazarlar
Alp, Gülen
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Tez çalışmasında, öncelikli olarak stratejik planlama ve çeşitli planlama kavramları üzerinde durulmuştur. Stratejik planlamanın tarihi ve planlamada dünya çapında öne çıkan isimlerin çalışmaları ve planlama dünyasına kazandırdıkları çeşitli analizlerle açıklanmıştır. Stratejiyi tanımlamak amaçlı çeşitli stratejik planlama okullarına değinilmiş; bu okulların hangi anlayışları benimsedikleri ve hangi yöntemleri kullandıkları hakkında özet bilgiler verilmiştir. Mintzberg, Chafee gibi stratejik planlama üstadlarının planlama modelleri incelenmiştir. Planlama yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde durulmuş, ve planlamada karşılaşılabilecek yanlışlar ve tehlikelerle ilgili kısaca bilgi verilmiştir. Stratejik planlama sürecinin nasıl işlemesi gerektiğine dair bilgiler verilmiş ve bu süreci işletmeye yardımcı olabilecek çeşitli nesnel ve öznel analiz çeşitleri, şekillerle açıklanmıştır. Bir diğer önemli strateji yazarı Porter’ın planlama ve rekabet stratejisiyle ilgili bilgiler verilmiştir. Rekabet stratejisi kavramı, şekillerle desteklenerek daha kolay anlaşılır bir hale getirilmiştir. Rekabet avantajının nasıl sağlanabileceği ve şirketlerin bu avantajı sağlamak için uygulayabileceği yöntemler üzerinde durulmuştur. Son bölümde, dünya ve Türkiye’deki inşaat şirketlerinin stratejiye bakış açısı irdelenmiş, genelde aile şirketleri olan inşaat şirketlerinin öne çıkarabilecekleri çeşitli avantajlar hakkında bilgi verilmiştir. Kaynak tabanlı bakış açısı hakkında bilgi verilerek, uygulanan ankette, inşaat şirketlerinin stratejik planlamaya bakış açısı ve kaynaklarını bir rekabet avantajı olarak kullanmada ne kadar başarılı olduklarına dair sonuçlar değerlendirilmiştir. Anket sonuçlarını değerlendirmede, SPSS programı kullanılmıştır. Çıkan sonuçlar diyagramlar ve çizelgelerle desteklenmiştir.
In the thesis, first of all the main focus is on the strategic planning and the various types of concepts for strategic planning. Moreover, the history of strategic planning and the miscellaneous studies and analysis of strategy gurus are explained. To define the strategy, several positioning schools have been examined and mentality of these schools are briefly described. The planning models of particular strategy gurus such as Mintzberg and Chafee have been studied. Second focus is on how the planning can be done, what are the “do” and “do not”s of the planning within certain risks and threats? The definition for strategic planning process also determined, and several of objective and subjective analyze types had been determined with charts and diagrams to help the process. Planning and competitive advantage views of another strategy guru, Porter, have been mentioned. Competitive strategy concept had been clarified with the help of the diagrams and charts. The ways to provide the competitive advantage and the methods to be able to gain that advantage had been explained. At the last chapter, the worlds and Turkey’s construction enterprises perspective of the strategy are explained. As the many firms in Turkey’s construction sector are the family firms, the advantages of the family firms in strategic planning are mentioned. The resource base view are demonstrated, and within the answers from the questionnaire, the strategic planning perspective of the Turkish construction companies are acquired. The purpose of the questionnaire is to define, whether the companies use their resources as an advantage or not. For gathering the results, a computer software, SPSS, had been used. The results are supported with the diagrams and tables.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Anahtar kelimeler
stratejik planlama, kaynak tabanlı bakış açısı, inşaat firmaları, strategic planning, resource based view, construction companies
Alıntı