Dikilitaşın Sallanma Hareketinin İncelenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Giniş, Erinç
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Güçlü yer sarsıntıları sırasında çeşitli rijit yapılar, örneğin tarihi sütunlar, elektrik trafoları, betonarme radyasyon kalkanları gibi, önemli zararlara neden olan kayma hareketi yapmakta yada sallanma hareketine başlamaktadır. Rijit yapıların yer sarsıntılarına gösterdikleri bu tepkiler birçok araştırmacının ilgisini çekmiş ve bu konu üzerinde çeşitli çalışmalar yapmışlardır. Rijit blokların sallanma hareketi üzerine Türkçe bir kaynak olması amacıyla bu çalışmada, Dikilitaşın sallanma hareketi incelenmiştir. Düzce ve Kocaeli depremleri de göz önüne alınarak İstanbul’da beklenen tahmini depreme göre MATLAB de yazılmış bir bilgisayar programı yardımıyla sayısal olarak çözülmüş ve ayrıca bu deprem etkilerini daha ayrıntılı irdeleyebilmek için sinüsoid yatay yer ivmesi altında sallanma hareketinin hem nümerik hem de kapalı çözümü yapılmıştır.
During strong ground shaking, a variety of rigid structures such as concrete radiation shields, electrical transformers, and other heavy equipment might slide or set up a rocking motion that results in substantial damage. The response of rigid structures to earthquake motions has been an appealing subject to many researchers and they have made various studies in rocking motion. In this study, with the aim of providing a Turkish Source in this subject, rocking motion of Obelisk Dikilitaş was analyzed by taking Düzce Earthquake, Kocaeli Earthquake and probable earthquake which is expected to occur in İstanbul into consideration and for detailed investigation a sinusoidal acceleration loading was made and rocking Motion was examined numerically and analytically by using a computer program written in MATLAB.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
Anahtar kelimeler
Dikilitaş, Sallanma, Deprem, Nümerik, Sayısal, Analiz, Matlab, Dikilitas, Rocking, Motion, Earthquake, Numerical, Analysis, Matlab
Alıntı