Çok Katlı Betonarme Yapılarda Zaman Tanım Alanında Doğrusal Olmayan Çözümleme

thumbnail.default.alt
Tarih
2012-09-28
Yazarlar
Çeri, Mehmet
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Ülkemizin aktif bir deprem kuşağı üzerinde bulunması ve son yıllarda ülkemizde yaşanan depremlerin neden olduğu hasar ve can kayıpları nedeniyle yapıların depreme karşı dayanıklı olarak tasarımının gerekliliği anlaşılmıştır. Aynı nedenle depreme karşı dayanıklı tasarım için mevcut doğrusal elastik hesap yöntemlerinin yetersiz olduğu anlaşılmış ve yapının elastik ötesi davranışını gözönünde bulunduran ve yapının depreme karşı davranışı ve hasar durumu hakkında daha net bir fikir veren doğrusal elastik olmayan hesap yöntemleri deprem yönetmeliklerinde geliştirilmiştir. Halen yürürlükte bulunan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik (DBYBHY) (2007)‟ 7. Bölümde deprem bölgelerinde bulunan mevcut ve güçlendirilecek tüm binaların ve bina türü yapıların deprem etkileri altındaki performanslarının değerlendirilmesinde uygulanacak hesap kuralları, güçlendirme tasarımlarında esas alınacak ilkeler ve güçlendirilmesine karar verilen binaların genel güçlendirme yöntemleri bu bölümde tanımlanmıştır. Bu çalışmanın birinci bölümünde genel anlamda çalışma hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise depreme dayanıklı tasarım, kapasite tasarımı, performans kavramı ve doğrusal ve doğrusal olmayan analiz yöntemleri özetlenmiştir. Üçüncü bölümde incelemeye tabi olan çok katlı betonarme yapının özellikleri açıklanmıştır. Modellemede ve çözümlemelerde yapılan yaklaşımlar, yönetmeliklerdeki spektrumlar, DBYBHY 2007 tanımlanan tasarım spektrumları ile uyumlu olarak üretilen ivme kayıtları, çözümlemelerde kullanılacak yapı modelinin oluşturulması, analiz yöntemlerinin tanımlanması, mod birleştirme yöntemi ve doğrusal olmayan zaman tanım alanında analiz yöntemi sonuçları bu bölümde anlatılmıştır.
The fact Turkey‟s being on an active seismic zone and devastating earthquakes occured in recent years demonstrated „earthquake resistant structure design‟ is a must. By means of these earthquakes we also understood that current „linear elastic analysis method‟ is not sufficient. Paying attention on structural behaviours beyond elastic behaviours gives more idea about damages and resistance of structures during earthquakes, consequently in addition to linear analysis, non-linear analysis method has been developped. Current regulation about building specifications in earthquake zones of Turkey coded as DBYBHY 2007. In 7th. section of this regulation, principles of calculations for all kind of structure performance analysis under earthquake forces and fundamentals of strengthening design, strengthening method for existing buildings are described. In first section of this study, general information is given. In second section, structural design principles for quake-resistant buildings, capacity design, concept of performance, linear and nonlinear analysis methods are summarized. In third section, specifications of high rise reinforced concrete building are described. Approaching to modelling and analysis, spectrum of regulations, acceleration records that accordingly generated with desing spectrum described in DBYBHY 2007, structural model creating for analysis, description of analysis methods, combining mode method and results of non-linear time history analysis method are explained.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2012
Anahtar kelimeler
Performans Kavramı, Yapı Performansı, Zaman Tanım Alanında Analiz Yöntemi, Performance Concept, Structure Performance, Nonlinear Analysis Methods
Alıntı