Kolon-kiriş Birleşim Bölgelerinin Çelik Elemanlarla Güçlendirilmesi İle İlgili Deneysel İnceleme

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Çevirme, Sümeyra
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada; betonarme elemanlara çelik lamaları dış yüzeylerinden epoksi ile yapıştırarak taşıma gücünü artırmayı sağlayan bir güçlendirme yönteminin niteliklerini kaynak alıp, olumsuz noktaları da kontrol altında tutarak üretilen güçlendirme modellerinin etkinliğini, kullanılan malzemelerin performansları açısından, deneysel olarak ortaya koymaktır. Bu bağın üç ana öğesi başta epoksi reçinesi olmak üzere çelik ve betonarme elemandır. Bu kapsamda gerçekleştirilen deneyler sunulmuş ve sonuçları değerlendirilmiştir. Literatür taramasından sağlanan veriler doğrultusunda, konu ile ilgili çalışmalar tanıtılmış, hizmet halindeki betonarme yapılan güçlendirme ve onarım metotları genel olarak sınıflandırılmış ve çelik lamanın epoksi reçinesi ile oluşturduğu yapıştırmalı birleşime dayanan güçlendirme metodunun bu kapsamdaki yeri belirlenmiştir. Konunun araştırılmasından ve deneysel çalışmalardan elde edilen sayısal ve gözleme dayalı veriler değerlendirilmiştir.
In this study, the purpose of this experimental study is to evaluate the strengthening realized by the joining method not only the application criteria and related materials are given but also advantages and inconvenient of the method are pointed out. This adhesion is composed of tree elements which are concrete, steel and epoxy resin. In this content, all of the recent studies performed are presented and their conclusions are analyzed. In relation the data obtained from the literatural research, similar and different results of the study are compared and presented. Strengthening and repair methods for existing concrete buildings are classified and the strengthening method realized by the usage of epoxy resin and steel plates is evaluated. The test results obtained are examined by graphic techniques and the conclusions depending on the data obtained are presented.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Anahtar kelimeler
kiriş-kolon birleşimi, deneysel inceleme, çelik şeritler, güçlendirme, onarım, beam-column connection, experimantal research, steel plates, strengthening, repair
Alıntı