Artımsal Eşdeger Deprem Yükü Yöntemiyle Çok Katlı Betonarme Bir Binanın Performans Seviyesinin Belirlenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
2009-06-30
Yazarlar
Okay, Nusret
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu tez çalışmasında, performans kavramı çerçevesinde deprem talep etkisi göz önünde bulundurularak, “Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik 2007”de anlatılan, doğrusal olmayan bir yöntem olan “Artımsal Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi” kullanılmış ve yapı güvenliğinin belirlenmesi konu edilmiştir. Ayrıca sekiz katlı betonarme bir yapı üzerinde konunun detaylı irdelemesi ve anlatılan yöntemin uygulaması yapılarak incelenen konunun örneklemesi yapılmıştır. Birinci bölümünde konuya kısa bir giriş yapılmış ve çalışmanın amacı belirtilmiştir. İkinci bölümde DBYBHY 2007’de anlatılan performans kavramı ve seviyeleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Mevcut binalardan bilgi toplanması ve bilgi düzeylerinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde, “Artımsal Eşdeğer Deprem Yükü ile İtme Analizi Yöntemi” ayrıntılı olarak açıklanmış, yöntemin uygulanmasında izlenecek adımlar belirtilmiş ve DBYBHY 2007’de bahsedilen diğer doğrusal olmayan statik analiz yöntemleri kısaca anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, “Artımsal Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi” ile performans seviyesi belirlenecek olan sekiz katlı betonarme bir bina incelenmiştir. Yapı bilgilerinden ve yapıya etki eden yüklerden bahsedilmiş, statik itme analizi SAP 2000 yazılımı ile yapılmış, sonuçlar incelenmiş ve yapının performans seviyesi belirlenmiştir. Son bölümde analiz sonuçları değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır.
In this thesis study, the seismic safety level of a RC structure is evaluated with nonlinear analysis method, “Incremental Equivalent Earthquake Load Method” that is described in DBYBHY 2007 depending on the performance concept. Besides, the practice of the method is assigned on an eight storey RC structure that has been designed regarding the DBYBHY 2007. In the first chapter, it has been made an introduction to subject and the aim of the study determined. In the second chapter, the performance concept and the performance levels for frame elements and whole structures that determined in DBYBHY 2007 are examined in detail. Moreover, gathering information and knowledge of existing buildings are mentioned. In the third chapter, “Incremental Equivalent Earthquake Load Method” is explained in detail. The steps of the processes are respectively described and other nonlinear static analysis methods, which are described in DBYBHY 2007, are discussed briefly. In the fourth chapter, the seismic safety level of an eight storey RC building is determined by the method of “Incremental Equivalent Earthquake Load Method”. General structure information and loads are explained, pushover analysis is made by using SAP 2000 software, results are examined and the performance level of the structure is determined. In the final part, the results of the analyses are discussed and interpreted.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Anahtar kelimeler
Doğrusal Olmayan Analiz, İtme Analizi, Artımsal Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi, Nonlinear Analysis, Pushover Analysis, Incremental Equivalent Earthquake Load Method
Alıntı