Clıck Reaksiyonları Kullanılarak Tek Aşamada Farklı Aşı Kopolimerlerin Sentezi

thumbnail.default.alt
Tarih
2009-06-22
Yazarlar
Demir, Emrah
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
‘Click’ reaksiyonları (Cu katalizli Huisgen ve Diels-Alder reaksiyonları) iyi tanımlanmış farklı aşı kopolimerlerin tek aşamada sentezlenmesinde yeni bir strateji olarak kullanılacaktır. Sentetik strateji olarak ise yapılacak olan işlemler 3 aşamada özetlenebilir: İlk olarak stiren (St) ve p-klorometilstirenin (CMS) (Cl fonksiyonalitesine sahip bir monomer) Nitroksit radikal katkılama polimerleşmesi ile rastgele kopolimerleri hazırlanacaktır. İkinci olarak ise kopolimerin Cl ucunun bir kısmı eterifikasyon reaksiyonu ile antrasene geri kalan kısmı ise azide çevrilecektir. Üçüncü aşamada ise ATRP (atom transfer radikal polimerizasyonu) yöntemiyle hazırlanmış maleimid fonksiyonalitesine sahip poli(metil metakrilat) (PMMA-MI) ve alkin fonksiyonalitesi kazandırılmış poli(etilen glikol) (PEG-alkin), kopolimerin antrasen ve azid gruplarıyla click reaksiyonları ile tek aşamada reaksiyona sokularak farklı aşı kopolimerlerin sentezi hedeflenmektedir.
The use of double click reactions (Cu catalyzed Huisgen and Diels-Alder reactions) as a new strategy will be described for the preparation of well-defined heterograft copolymers in one-pot technique. The synthetic strategy to this various stages of this work can be outlined: (i) preparing random copolymers of styrene (St) and p-chloromethylstyrene (CMS) (which is a functionalizable monomer) via nitroxide mediated radical polymerization (NMP); (ii) attachment of anthracene functionality to the preformed copolymer by the o-etherification procedure and consequently conversion of -CH2Cl into azide functionality; (iii) by using double click reactions in one-pot technique, maleimide end-functionalized poly(methyl methacrylate) (PMMA-MI) via atom transfer radical polymerization (ATRP) of MMA and alkyne end-functionalized poly(ethylene glycol) (PEG-alkyne) will be introduced into copolymers bearing pendant anthryl and azide moieties.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Anahtar kelimeler
Click reaksiyonları, Cu katalizli Huisgen reaksiyonu, Diels-Alder reaksiyonu, atom transfer radikal polimerizasyonu, jel geçirgenlik kromotografisi, farklı aşı kopolimer, Click reactions, heterograft copolymer, Cu catalyzed Huisgen reaction, Diels-Alder reaction, atom transfer radical polymerization, gel permeation chromatography.
Alıntı