Ti6al4v Titanyum Alaşımının İşlenebilirliğinin Isıl İşlem Yardımıyla Arttırılması

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Akyol, Sedat
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Gün geçtikçe kullanımı artan titanyum ve alaşımlarının talaşlı işlenebilirliğinin araştırıldığı bu çalışmada, en geniş kullanım alanına sahip titanyum alaşımı olan Ti6Al4V alaşımının işlenebilirliğinin değişik ısıl işlemler kullanılarak arttırılması hedeflenmiştir. Bu alaşıma ait 16 mm çapındaki çubuk şeklindeki malzemeler tavlama, su verme ve yaşlandırma olmak üzere 3 değişik ısıl işleme tabi tutulmuş ve böylece 3 farklı iç yapı elde edilmiştir. Bu 3 farklı iç yapının herbiri tornalama yöntemi ile aynı kesme parametreleri kullanılarak kuru kesme şartlarında işlenmiş ve işlenebilirliğin belirleyicisi olan kesme kuvvetleri, talaş formu, takım ömrü ve yüzey kalitesi parametreleri ölçülmüştür. Ölçülen bu değerler literatürle karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak tavlanmış numuneye ait işlenebilirlik kriterleri ile yaşlandırılmış numuneye ait kriterler iç yapılarının tamamen farklı olmasına rağmen birbirine oldukça yakın çıkmıştır.
Machinability of Ti6Al4V titanium alloy, which has an increasing application field in industry day-by-day, was investigated by applying different heat treatments to alloys. 16 mm diameter bar shaped specimens were used to anneal, solution treatening and solution treatening and aging applications. After heat treatment operations we had 3 different micro structures. These 3 different micro structural specimens were turned at the same parameters on dry cutting conditions. Cutting forces, chip morhpology, tool life and surface roughness were collected as machinability criterias and compared with literatures. As a result, annealed alloy and aged alloy machinability criterias were very similar despite the micro structures were completely different.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Anahtar kelimeler
İşlenebilirlik, Isıl işlem, Titanyum alaşımları, Ti6Al4V, Tornalama, Machinability, Heat treatment, Titanium alloys, Ti6Al4V, Turning
Alıntı