Açık Deniz Tipi Balıkçı Teknesinde Yumrubaş Dizaynı

thumbnail.default.alt
Tarih
2013-07-19
Yazarlar
Yasa, Ahmet Mertcan
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada öncelikle Türk Balıkçı Filosu ile ilgili genel bilgiler verilmiş ve eksik yönleri üzerinde durulmuştur. İÇTAG I243 projesinde elde edilmiş olan optimize balıkçı formu üzerinde çalışmalar yapılmak suretiyle toplamda 36 farklı yumrubaş modellenmiş ve bu yumrubaş türleri ana form üzerine eklenerek incelenmiştir. Direnç, stabilite ve denizcilik yönünden bu formlar birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Direnç açısından en iyi ve en kötü formlar seçilerek kazanç ve kayıplar ortaya konmuş ve sınırlar belirlenmiştir. İkinci olarak seçilen en iyi formlar arasında stabilite hesapları yapılmış ve yumrubaşın stabilite üzerindeki etkisi incelenmiş ve etkilerinden bahsedilmiştir. Üçüncü olarak yine aynı formlar üzerinde Akdeniz göz önüne alınarak denizcilik hespları yapılmış ve denizcilik yönünden hangi formun daha iyi sonuçlar verdiği ve karşılaştırmalar bu çalışmada yer almıştır. Çalışma neticesinde modellenmiş formlar arasından en uygun formun seçilimi tamamlanmış ve geleceğe yönelik çalışma ve önerilerden bahsedilmiştir.
In this paper, firstly, Turkish Fishing fleet has been described. Shortcomings of current fleet is explained. Then, an optimized hull form is obtained from ICTAG I243 project. On this new, optimized hull form, 36 different bulbous bow models has been designed and applied. On these 36 different vessels with bulbous bows has been compared with their resistance, stability and sea worthiness characteristics. Firstly, the best and the worst forms has been obtained for resistance characteristics and our working range is acquired. Then, taking the best forms, stability calculations and sea worthiness calculations for Mediterranean Sea have been made and compared. Finally, the best form is obtained and future works are explained.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2013
Anahtar kelimeler
Balıkçı teknesi, yumrubaş, stabilite, denizcilik, direnç, karşılaştırma, hesaplamalar, Fishing vessel, bulbous bow, stability, resistance, sea worthiness, comparison, calculation
Alıntı