ITU-pSAT II İçin İletişim Altsistemi Ve Yer İstasyonu Tasarım Çalışması

thumbnail.default.alt
Tarih
2011-03-03
Yazarlar
Fidanoğlu, Melih
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, ITU-pSAT II uydusu için yapılacak olan iletişim altsistemi ve yer istasyonu için bir altyapı oluşturulması amaçlanmıştır. İlk olarak uydular hakkında genel bilgi verilmiş olup, ardından daha önce başarıyla gönderilmiş olan ITU-pSAT I uydusunun altsistemleri ve uçuş sonuçları anlatılmıştır. ITU-pSAT II uydusunun tasarım halindeki altsistemleri açıklandıktan sonra iletişim bölümü için gerekli olan tecrübe ve bilgilerin anlatımı yapılmıştır. Bu kapsamda daha önce fırlatılan küpsatların iletişim sistemleri ve yer istasyonları incelenmiştir. Bunu takiben modülasyon, protokol ve link bütçesi ile ilgili teorik bilgiler verilmiştir. Görev ihtiyaçları doğrultusunda uydu üzerindeki iletişim altsistemi için alternatifler değerlendirilmiştir. En son bölümde ise, iletişim sisteminin diğer parçası olan yer istasyonu ile ilgili alternatifler anlatılmıştır. Burada iletişim sisteminin kalbini oluşturan radyo seçenekleri incelenmiştir. Yazılım kısmında ise, kişisel bilgisayar üzerinden anten rotor kontrolü, radyo kontrolü, TLE verisini kullanarak Doppler kaymasını ve uydunun pozisyonunu hesaplayan programlar ile dijital mod programları anlatılmış ve karşılaştırılmıştır.
In this study, a background for communication subsystem and ground station for ITU-pSAT II are generated. First of all, a general information about artificial satellites is given, and after that, the subsystems and flight results of the first Turkish cubesat ITU-pSAT U are described. Following the description of the subsystems of ITU-pSAT II satellite s subsystems, which are still in design and production phase, necessary background including theoretical information and experiences are given. In this context, communication subsystems and ground stations of selected cubesats are described. After that, theoretical information about modulations, protocols and link budgets are given. Communication subsystem alternatives for ITU-pSAT II are considered. In the last part of this work, alternatives for ground station, which is a part of the overall communication system, are considered. In the hardware part, transceivers, which are the heart of the ground station, are compared. In the software part, programs for antenna control, transceiver control, digital mod, as well as programs that calculate Doppler shift and satellite position are described and compared.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
Anahtar kelimeler
Küpsat, İletişim sistemi, Yer istasyonu, Modülasyon, Protokol, İletişim bütçesi, Cubesat, Communication system, Ground station, Modulation, Protocol, Link budget
Alıntı