Karbazol, 3,4 (etilendioksitiyofen) Monomer Ve Komonomer Türevlerinin Karbon Fiber Elektrot Üzerinde Elektropolimerizasyonu

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Altürk Parlak, Elif
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, Karbazol(Cz) ve 3,4(etilendioksitiyofen)(EDOT) komonomerleri sentezlendi. Cz ve EDOT türevlerinin elektrokimyasal polimerizasonu karbon fiber elektot üzerinde çalışıldı. Elde edilen polimer ve kopolimer elektrotlar döngülü voltamogram(DV), empedans spektroskopi, FTIR-ATR spektrofotometri yöntemlerle karakterize edildi. Yüzey analizi ise taramalı elektron mikroskopu(TEM) ile yapıldı. Elde edilen sonuçlar elektropolimerizasyonun elektrot tipine, tarama hızına, uygulanan potansiyele oldukça bağlı olduğunu gösterdi. DV ve SEM sonuçları kullanılarak polimer filminin kalınlığı ve homojenliği hakkında bilgi edinildi. Karbon fiber elektrodun ince ve esnek film elde etmek gibi avantajlar sağladığı görüldü. Yapılan çalışmalarda mikron kalınlığında ince filmler elde edildi ve polimer filmin kalınlığının optimum koşullar sağlanarak kontrol edilebileceği görüldü. Polimer elektrotların kapasitör davranışı olduğu gözlendi ve bu sonuçlar elektrotların superkapasitör ya da elektrokimyasal kapasitör olarak kullanılabileceğini gösterdi. Anında spektrofotometrik ölçümler rastgele BEDOT ve EEE kopolimerinin elektrokromik cihaz yapımında kullanılabileceğini gösterdi.
In this study, Carbazole(Cz) and 3,4(etyhlenedioxy thiophene)(EDOT) co-monomers synthesized. Electropolymerization of Cz and EDOT derivatives was performed on carbon fiber microelectrode. All polymer and copolymer electrodes are characterized with cyclic voltammetry(CV), impedance spectroscopy, FTIR-ATR spectrophotometry, and morphology was studied with scanning electron microscopy(SEM). Electropolymerization of these monomers is strong dependence of electrode material, scan rate, switching potential, method used for electropolymerization. SEM and CV results provide to estimate thickness of polymeric film and homogenity of polymeric film. Carbon fiber microeloctrode has lots of advantages; to obtain flexible, micron sized polymeric films. The micron-sized polymeric film was obtained. These results indicated that the thickness of the film can be controlled under the optimum conditions. Polymer electrodes showed capacitance behavior that leads to potential applications for supercapacitors or electrochemical capacitors. In situ spectrophotometric results indicated that random copolymers of BEDOT and EEE can be used as electroctrochromic devices.
Açıklama
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
Anahtar kelimeler
Karbon fiber, Karbazol, EDOT, Carbon fiber microelektrode, Carbazole, EDOT
Alıntı