Avrupa Şehir Çevrimi İle Amerika Şehir Çevriminin Arasındaki Farkların Deneysel Olarak İncelenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
2009-02-24
Yazarlar
Gürsürer, K. Mert
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, iki farklı karakterde olan Avrupa test çevrimi (NEDC) ve Amerika test çevrimi (FTP 75)’ne göre emisyon testleri yapıldı. Zaman ve ekonomik sıkıntıdan dolayı Türkiye’deki toplam otomobil sayılarını temsilen şimdiye kadar altı otomobile bu testler uygulandı. Bu testler İTÜ Ayazağa yerleşkesinde bulunan OTAM egzoz emisyon laboratuarında yapıldı. Otomobiller, benzin ve dizel olmak üzere iki ana gruba ayrıldı. Bu iki ana grup da emisyon sınıfları esas alınarak alt gruplara ayrıldı. Alt grupların (zümrelerin) kendi içlerinde homojen ve alt grupların kendi aralarında heterojen olması, kullanılacak örnekleme yönteminin zümrelere göre tesadüfi örnekleme olmasını gerektirdi. Tesadüfi örnekleme sonucunda bulunan otomobil sayıları dikkate alınarak markalara göre tekrar bir alt örnekleme daha yapılmıştır. Bu amaçla Türkiye’de bulunan otomobillerin markalarının yıllara bağlı olarak değişen sayıları da dikkate alınmıştır. Dolayısıyla otomobillerin hem emisyon sınıfları hem de markaları dikkate alınarak örneklem büyüklüğü belirlenmiştir. Bu çalışmada, Avrupa test çevrimi ile Amerika test çevrimi arasında emisyonlar ve yakıt tüketimi açısından karşılaştırma yapılmıştır. Avrupa test çevrimi ile Amerika test çevrimi sonuçları arasında emisyon ve yakıt tüketim değerlerinin birbirinden oldukça farklı olduğu görülmüştür. Dolayısıyla bu durum bize taşıtı sürüş şeklinin emisyonlar ve yakıt tüketimi üzerinde çok etkili olduğunu göstermiştir.
In this study, emission tests were performed according to New European driving cycle (NEDC) and American test cycle (FTP 75) which have two different character. Because of the problem of the economy and time, until now these tests were performed on six automobile. These tests were performed in the OTAM exhaust emission laboratory which is located in Istanbul Technical University in Ayazağa campus. Automobiles were divided into two groups such as gasoline and diesel. These two basic groups were divided into subgroups based on emission classes, too. In case subgroups were the homogeneous in it and subgroups were heterogeneous between them, required the sampling method to be used stratified random sampling. Considering the number of the automobiles which was found in the results of the stratified random sampling, again one more sub sampling was made according to trades. With this aim, number of the automobiles in Turkey depending on the years and trades were considered, too. So, considering both emission classes and trades of the automobiles were determined the size of the sampling. In this study, from the point of emissions and consumption of fuel, the comparison between European test cycle and American test cycle are made. Between European test cycle and American test cycle results, emissions and consumption of fuel values are very different from each other was seen. Due to this, this situation have showed us that the driving manner are very effective on the emissions and consumption of fuel.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Anahtar kelimeler
Otomobiller, Test çevrimleri, Egzoz emisyonu, Yakıt tüketimi, Automobiles, Test cycles, Exhaust emissions, Fuel consumption
Alıntı