Popüler Kültür Olarak Mimarlık

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Altınkeser, Seda
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Gündelik hayatın vazgeçilmez bir olgusu olan popüler kültürün mimarlığın çerçevesinden incelenmesi bu tezin ana hedefini oluşturmaktadır. Başka bir ifadeyle halkın gündelik hayatta mimarlıkla olan “sıradan” ilişkisi popüler kültür aracılığıyla anlaşılmaya çalışılmaktadır. Popüler kültür kavramı, farklı bakış açılarıyla ve yorumlarla incelenecek, ardından “popüler mimarlık” kavramının oluşumunu hazırlayan ortam tanımlanmaya çalışılacaktır. Bunu yaparken, postmodernizm olgusunun popüler mimarlığın oluşumuna etkisi sorgulanacak, tüketim toplumunun ortaya çıkmasına sebep olan tarihsel süreç ve bu süreçteki etkiler incelenecektir. Bunun yanı sıra gündelik hayat kavramı yeniden tanımlanarak mimarlığın “popüler”leşmesinin ve gündelikleşmesinin temelleri tartışılacaktır. Çalışmanın analiz kısmında öncelikle çalışmanın modeli ve metodu belirtilerek örneklerin nasıl analiz edileceği açıklanacaktır. Senaryolaştırma, Disneyleştirme ve Tarihin Bağlamsızlaştırılması başlıkları altında gruplanan bu örnekler mimarlığın popüler olmak için başvurduğu yöntemler göz önüne alınarak oluşturulmuştur. Senaryolaştıma; popüler olmak için üzerine bir senaryo kurgulanan, Disneyleştirme; temasına uygun olarak binanın formunu oluşturulan örnekler olarak özetlenebilir. Tarihin Bağlamsızlaştırılması bölümü ise tarihi değerlerin ve simgelerin tüketim nesnesine dönüşerek popülerleştiği yapı ve kentsel düzenleme örneklerini içermektedir.
The study of the popular culture, which is the continuing fact of the daily life, by the view of the architecture is the main aim of this thesis. In other words, the “ordinary” relationship of the architecture and the community during the daily life is tried to be understood by means of popular culture. Popular culture concept has been defined by different perspectives and afterwords it will be tried to understood the environment which setups the “popular architecture” concept. When doing that, it will be questioned effect of postmodernism concept to the formation of popular architecture and analyze the historical process which is the reason for the consumption society. Also, by analyzing the redefinition of daily life concept it will be discussed the basis for the popularity and ordinary of architecture. In the analiysis part, in which the “Popular Architecture” concept will be discussed by the samples, first the work model and method is defined also the interpretation of the samples will be told. These Samples which are categorized under the headings of “Scenarioation”, “Disneyfication” and “History’s lack of context” have been formed by considering the methodology of architecture when being popular. “Scenarioation”; can be summarized as the editing for being popular and “Disneyfication” is the samples to form the structure by the theme. “History’s lack of context” part consists of the samples for construction and urban planning which have been popular by the transformation of historical values and icons into consumption object.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Anahtar kelimeler
Popüler Kültür, Tüketim, Simülasyon, Gösteri, Postmodernizm, Popular Culture, Consumption, Simulation, Demonstration, Postmodernism
Alıntı