Mekanın Düşey Bileşeni Duvarın Zaman Ve Teknolojiye Bağlı Olarak Gelişimi Ve Dönüşümü

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Ünver, Ebru
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
İnsanın hayatının ve mekanın vazgeçilmez bir parçası olan duvar, insan ve çevresi ile sürekli bir iletişim, etkileşim içinde olmuştur. Bu çalışmada, zaman içinde teknolojik gelişmeler; taşıyıcı sistem, yapım teknikleri, malzeme teknolojilerindeki gelişmeler; kullanıcı gereksinimleri, sosyal, kültürel ve toplumsal ihtiyaçlar sonucu, insanların yaşadığı mekanlar ve dolayısıyla düşey mekan bileşeni duvarın geçirdiği gelişim ve dönüşümler incelenmiştir. Bu bağlamda önce, tarihsel süreçte, insan yaşamında ve mekanın düşey bileşeni olan duvarın gelişiminde etkin rol oynayan üç ayrı dönem ve bu bağlamda üç önemli devrim, Tarım, Endüstri ve Sayısal Devrim olarak ele alınmış ve duvar kavramında ve fiziksel yapısında meydana gelen dönüşüm ve gelişim örneklenmiş ve irdelenmiştir. Yapılan irdelemelerden yararlanılarak, mekanın ve dolayısıyla da duvarın yapısında meydana gelen gelişim ve dönüşümler; duvarın taşıyıcı görevini tamamlaması ile incelmesi, hafiflemesi, şeffaflaşması, maddesizleşmesi; bilgisayar ve yeni malzeme teknolojileri ile akıllanması, melezleşmesi; mekandan bağımsızlaşması ve sanallaşması olarak belirlenmiştir. Çalışmanın son bölümünde, duvarın, tarihsel süreç içerisinde geçirdiği gelişme ve dönüşümler dönemler aracılığıyla karşılaştırılmış, duvarın yapısındaki farklılaşmalar, gelişim ve dönüşümler ortaya konulmuş ve bunları gösteren bir taksonami hazırlanmıştır.
The wall has become part of people’s lives as humans settled in habitats leaving caves. Humans have always been in connection and interaction with his living environment in time due to needs of users, technological advancements, requirements of social and cultural life, spaces people inhabit and therefore vertical component of the space “wall” had changed and improved continuously. Throughout history there have been three different periods and three different revolutions based on the advancements in technology and the improvements in the vertical component of the space, wall. In this study, the conceptual and physical evolution of the vertical elements, walls, have been researched and demonstrated with examples in three historical periods, thus three remarkable revolutions: Agriculture, Industrial and Digital revolutions. In the relevant eras, the construction techniques, structural systems, advancements in materials used in constructions and the social, cultural needs and demands, there have been various changes in the structure of wall. In this context, transformations of the wall have been stated as; becoming thinner, lighter and transparent; becoming intelligent, hybrid; becoming dematerialized and virtual. The study is concluded and with a comparison differentiation between the defined periods Agricultural, Industrial and Digital periods in terms of formal and programmatic transformations, evolutions of the vertical architectural elements, wall, and the results have been shown with taxonomy.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Anahtar kelimeler
Çevre, Mekan, Mekan Bileşeni, Duvar, Melez Mekan, Melez Duvar, Sanal Mekan, Sanal Duvar., Environment, Architectural Space, Architectural Component, Wall, Hybrid Space, Hybrid Walls, Cyberspace, Virtual Walls.
Alıntı