Metropolde Gündelik Hayat Ve Yeni Kavramlar Üzerinden İstanbul Okuması

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Yalçın, Ayşe
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmadaki amaç, metropoldeki gündelik hayat üzerinden kentliye ve değişen kavramlarla kendisini sürekli yenilemekte olan kente bakmak; ve bu kavramların karşılıklarını kentte nasıl bulduklarını kişisel gözlemlerle okumaktır. Gündelik hayat pratiklerinin de şekillendirdiği kent, hep var olan kavramlarla süregelmekte, ama yeri geldiğinde kavramın sınırları genişlemekte ve yenilenmektedir. Kimi zaman da artık var olan kavramlar kenti tanımlamaya yetmemeye başlamakta ve kent yeniden tanımlanmaktadır. Bu çalışmada bu kavramlar metapolis, glocal(global+local), livrid (live+hybrid) ve rurban(rural+urban) olarak karşımıza çıkacaktır. Metropoldeki değişen kavramlar gündelik hayatımızda karşılaştığımız ama çoğunlukla farkına varmadığımız örneklerle İstanbul üzerinden incelenecektir. Gündelik hayatlarımızın parçalılığı içindeki kolajlarla oluşturduğumuz bütün, kent imgemizi oluşturmaktadır.
The aim of this research is looking through the city and the city dweller by the help of the changing concepts in daily life. The reproduction of the space by the redefined contemporary concepts are metapolis, rurban (rural+urban), glocal (global+local) and livrid (live+hybrid). The concepts will be defined by the examples in our daily life in İstanbul. We are experiencing the city in the circulation of changing daily practices and the dynamics of the city. This needs to be looked more carefully and consciously. And the collages of fragmented daily life practices constitutes our city image.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
Anahtar kelimeler
Metropol, Gündelik Hayat, Zihinsel Hayat, Küreselleşme, Teknoloji, Kent İmgesi, Zaman, Hız, Ulaşım, Sosyal Hayat, İletişim, Hareket, Tüketim, Meta, İnsan, Kitle Kültürü, The Metropolis, Daily Life, Mental Life, Globalisation, Technology, The City İmage, Time, Speed, Transformation, Social Life, Communication, Movement, Consumption, Meta, İndividual, Mass Culture
Alıntı