Mekansal Dizim Ve Görünür Alanın Mimari Mekan Algısına Etkisi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Dağ, Asuman
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, mekansal dizim ve görünür alan tanımlamaları yapılıp, bu yöntemleri tanımlamada kullanılacak grafik, bileşen, harita, kavram vb. ifadeler gösterilerek örneklendirilecektir. Literatürden alınan farklı işlevlere ait düzenleyimlerde mekansal dizim ve görünür alan analizleri sunulmaktadır. Mekansal dizim ve görünür alan karşılıklı etkileşimli ve dinamik bir model olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilgisayar ortamında geliştirilen mekansal analiz yaklaşımları ile mekansal dizim ve görünür alan parametrelerinin oluşturulması gösterilmektedir. Ayrıca Space Syntax Laboratuarı’ nda oluşturulan altı farklı yazılım irdelenmekte ve bu yazılımlar arasından Depthmap seçilerek kullanılmaktadır. Örnek uygulama alanı olarak seçilen olan bir mağaza üzerinde kullanıcıların mekansal davranışları ile mekansal düzenleyim arasındaki ilişkilerin, tercihleri etkilediği hipotezinden yola çıkarak çeşitli parametreler belirlemeye çalışılacaktır. Bu parametreler bir mağazaya ait mekansal özellikler olacaktır.
This study, using examples of graphics, components, maps, etc. in defining the method, defines space syntax and visual space. The methods used to outline these definitions are described. Analysis and results of space syntax and visual space methods are presented using plans taken from literature for structures of different functions. In conclusion, space syntax and visual space appear before us as an interactive and dynamic model. Using spatial analysis approaches developed in the electronic medium, the creation of space syntax and visual space parameters is described. In addition, six different types of software created in the Space Syntax Laboratory are examined and out of these, Depthmap is chosen to be used. In the shopping area selected to be used as a sample implementation field, an attempt will be made to determine various parameters based on the hypothesis that the relationship and spatial configuration influences their preferences. These parameters will be the spatial features of the shopping area.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
Anahtar kelimeler
Düzenleyim, Mekan, Mekansal Analiz, Mekansal Dizim, Görünür Alan, Configuration, Space, Space Syntax, Spatial Analysis, Visual Space
Alıntı