İşlem Maliyetleri Teorisi Ve Kaynak Tabanlı Yaklaşımın Dış Kaynak Kullanımı Üzerine Etkileri: Lojistik Örneği

thumbnail.default.alt
Tarih
2011-07-04
Yazarlar
Nak, Ferda
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada önemi son yıllarda artan işlem maliyetleri teorisi ve kaynak tabanlı yaklaşım ile bir yönetimsel altyapı stratejisi olan dış kaynak kullanımı konuları ele alınmıştır. Literatürde rekabet üstünlüğü sağlamak isteyen bir organizasyonun, dış kaynak kullanım kararı ve sonrasında performans değerlendirmesi aşamalarında kapasite ve yetenekleri üzerine içten dışa doğru bir analizi Kaynak Tabanlı Yakalaşımı esas alarak sıkça kullandığı görülmektedir. İşlem maliyetleri teorisi organizasyonel sınırları belirleyen kararların açıklanmasında en baskın teorik çerçeve haline gelmiştir. Teori, varsayımları ve ölçüleri ışığında işlemlerin içeride ya da dışarıda yapılmasını değerlendirme üzerinde durur. Bu çalışmanın amacı iki ayrı yaklaşımın, tek potada dış kaynak kullanım seviyesi ve kararı üzerindeki etkisini ve ilişkilerini inceleyerek regresyon modeli sunmaktır. Literatürde, dış kaynak kullanım kararının birçok koşuldan ve nedenden etkilendiği saptanmıştır. Bu araştırmada etkiler İşlem Maliyeti Ekonomisi ve Kaynak Tabanlı Yaklaşım ile sınırlanmış ve açıklanmıştır. Araştırmada, bu iki teorinin etkisinin istatistiksel olarak çok fazla incelenmediği lojistik faaliyetler baz alınmıştır. Kaynak Tabanlı Yaklaşımı değerlendirebilmek için lojistik yetenekler, lojistik yeteneklerin özgüllüğü, lojistik yeteneklerin eskime olasılığı, dış kaynak kullanma yetenekleri ve dış kaynak kullanma yeteneklerinin özgüllüğü ölçümlenirken, İşlem Maliyetleri Teorisinin etkisini değerlendirebilmek için belirsizlik ve lojistik süreç özgüllüğü ölçümlenmiş, frekans ölçüsü değerlendirme dışında bırakılmıştır. Bileşenlerin ölçümlenmesinde anket yöntemi kullanılmış olup, hem kullanıcı dostu olması hem de tam doldurmayı güvence altına almak için web tabanlı programlardan yararlanılmıştır. Anket verilerine göre bileşenlerin birbiri ile ilişkisi incelenmiş, dış kaynak kullanım kararını açıklayan regresyon modeli kurulmuştur.
In this study, Transaction Cost Theory, the importance of which has increased in recent years, Resource-Based Approach, and outsourcing that is one of the administrative infrastructure strategy were discussed. In literature, it is obvious that lots of organizations have sought to provide competitive advantage, capacity and capabilities analysis from outside to inside frequently based on Resource-Based Approach, before the outsourcing decision and the time of performance evaluation. Transaction cost theory has become the most dominant theoretical framework that explains the decisions that determine organizational boundaries. Transaction Cost Theory focuses on processing inside or outside with measurements and assumptions. The purpose of this study is to analyse the impact of the two approaches on outsourcing level and to provide the regression model by examining the relationships. Outsourcing decisions were influenced by lots of types of conditions and reasons according to the literature. In this study, effects were limited and described in terms of the two approaches; namely, Transaction Cost Economics and Resource-Based Approach. This study was focused on logistics activities because there aren’t many empirical studies based on the effects of these two theories in the literature. Logistics capabilities, specificity of the logistics capabilities, the possibility of obsolescence logistics capabilities,, outsourcing capabilities and the specificity of outsourcing capabilities were observed to measure the impact of Resource-Based Approach. Uncertainty and the specificity of logistics process were observed to measure the impact of Transaction Costs Theory. Frequency was excluded from the analysis. A Survey method was used to observe the components, as well as being user-friendly, Internet-based programs were used to ensure complete filling. The relationship between the components were examined with each other according to the survey data, regression model was constructed describing the outsourcing decision.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
Anahtar kelimeler
Dış kaynaklardan yararlanma, Lojistik, Regresyon, Kaynak temelli yaklaşım, İşlem maliyeti, Yetkinlik, Özgüllük, İşlem Maliyetleri Teorisi, Outsourcing, Logistics, Regression, Resource based approach, Transaction cost, Competence, Specificity, Transaction Cost Theory
Alıntı