İki Elastik Katıdan Oluşan Bir Sürekli Ortam İçin Aıry Gerilme Fonksiyonu Ve Dönen Disk Problemi İçin Bir Uygulama

thumbnail.default.alt
Tarih
2012-02-03
Yazarlar
Muti, Süleyman
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
İki veya daha fazla sayıdaki maddesel ortamın birbirleri içerisinde difüzyona uğramaları neticesinde oluşan sürekli ortama karışım adı verilmektedir. Bu çalışmada iki lineer elastik katının karışımından oluşan bir sürekli ortam için düzlem gerilme ve düzlem şekil değiştirme durumlarındaki Beltrami-Michell denklemleri elde edilmiştir. Bu amaçla iki elastik katı karışımı için verilmiş olan lineer bünye denklemleri, süreklilik denklemleri ve difüzyon kuvveti vektörü denklemi gibi çeşitli denklemlerden yararlanılmıştır. Düzlem gerilme ve düzlem şekil değiştirme durumları için karışımın iki bileşenine karşılık gelen ikişer Beltrami-Michell denklemi elde edilmiştir. Sonraki aşamada düzlem gerilme ve düzlem şekil değiştirme durumlarına örnek olan dönen ince disk ve dönen uzun silindirik çubuk problemleri, elde edilen Beltrami-Michell denklemleri ve Airy gerilme fonksiyonu yaklaşımı kullanılarak incelenmiş ve gerilme alanları ile yer değiştirme alanları elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar üzerinden çeşitli grafikler oluşturulmuş ve değerlendirmeleri ile birlikte sunulmuştur.
A mixture is a continuous medium in which two or more different materials are diffused. In this study, the Beltrami-Michell equations in the plane stress and the plane strain conditions are obtained for a homogeneous mixture of linear elastic solids. For this purpose various equations that are given for a binary mixture of linear elastic solids are used such as linear constitutive equations, continuity equations, and diffusion force vector equation. Two Beltrami-Michell equations are obtained corresponding to the two mixture constituents for the both plane stress and the plane strain cases. Following this, the thin rotating disk and the long rotating rod problems that are edifying the plane stress and the plane strain cases are examined by the use of the obtained Beltrami-Michell equations and the Airy stress function approach. The stress and the displacement fields of the each constituent are obtained for both cases. Using the results, various graphs are obtained and presented providing the necessary reviews.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2012
Anahtar kelimeler
Karışımlar teorisi, iki elastik katı karışımı, Airy gerilme fonksiyonu, Theory of mixtures, binary mixture of two elastic solids, Airy stress function
Alıntı