Yüksek Çözünürlüklü Uydu Görüntülerinin Geometrik Doğruluk Ve Detay Değerlendirme Yönünden İncelenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Atak, Veysel Okan
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Ankara yakınlarındaki Gölbaşı bölgesinde yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinin geometrik doğruluk ve detay değerlendirme yönünden incelenmesi amacıyla bir çalışma gerçekleştirilmiştir. 12 adet yer kontrol noktası (YKN) tespit edilmiş ve görüntü alımından önce bu noktalar işaretlenmiştir. Bu çalışma için stereo Ikonos ve mono Quickbird görüntüleri ile stereo hava fotoğrafları temin edilmiştir. Fotogrametrik ve kartografik yöntemler ile veya Ikonos uydu görüntüsünden elde edilen sayısal yükseklik modelleri (SYM), farklı dağılımdaki YKN ile birlikte kullanılarak değişik özellikte ortofotolar üretilmiştir. Bağımsız kontrol noktalarının (test noktalarının) koordinatları ortofoto görüntüler üzerinde okunmuş ve bu koordinatlar Global Konumlama Sisteminden (Global Positioning System-GPS) elde edilen koordinatlar ile karşılaştırılmıştır. Farklı özellikte 3 alan belirlenmiş ve 1 / 5.000 ölçekli harita üretimi amacıyla 3 farklı operatör tarafından detay değerlendirme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Farklı kaynaklardan (Ikonos, Quickbird ve hava fotoğrafları) gerçekleştirilen bu harita üretimleri kendi aralarında karşılaştırılmışlardır. Son olarak da değerlendirilen detaylar arazide kontrol edilmişlerdir. Geometrik doğruluk araştırmaları yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinin orta / büyük ölçekli harita çalışmalarında kullanılabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte detay değerlendirme çalışmalarına ilişkin sonuçlar, bu görüntülerin küçük detayların tespiti ve teşhisi konularında henüz hava fotoğraflarının seviyesine ulaşamadığını göstermiştir.
A study has been implemented in Gölbaşı near Ankara for geometric accuracy and feature compilation assessment of high resolution satellite images. 12 ground control points (GCP’s) were revised and signalized before the recording of images. Stereo-pair Ikonos, mono Quickbird and stereo aerial images have been provided for this study. Using digital elevation models obtained with photogrammetric and cartographic methods or from Ikonos images, various ortophotos have been produced with different GCP’s distributions. Planimetric coordinates of the checkpoints were measured on all orthophotos and compared with Global Positioning System (GPS) coordinates. 3 regions which have different characteristics have been selected and 3 different experienced operators compiled features on these regions for 1:5.000 scaled map productions. The map productions from different sources (Ikonos, Quickbird and aerial images) have been compared within each other. And lastly the compiled features have been controlled on land. The geometric accuracy results show that the high resolution satellite images can be used in mid / large scale mapping processes. But feature compilation assessment results show that these images couldn’t reach to the level of aerial images in determining and identifying of small features yet.
Açıklama
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Anahtar kelimeler
Yüksek Çözünürlük, Ortofoto, Sayısal Yükseklik Modeli (SYM), Harita, Detay, High Resolution, Orthophoto, Digital Elevation Model (DEM), Mapping, Feature
Alıntı