Çok Sayıda Konsantre Kütleye Sahip Eksenel Hareketli Kirişlerin

thumbnail.default.alt
Tarih
2010
Yazarlar
Boyacı, H.
Sarıgül, M.
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi
Theoretical and Applied Mechanical Turkish National Committee
Özet
Eksenel hareketli kirişlerin, çok sayıda konsantre kütle taşıması durumunda nonlineer titreşimleri incelenmiştir. Her iki ucu basit mesnetli eksenel hareketli kirişin Euler-Bemoulli tipinde olduğu kabul edilmiştir. Kiriş üzerine eşit aralıklarla konsantre kütleler yerleştirilmiştir. Ortaya çıkan sistem matematiksel olarak formüle edilmiş, yaklaşık çözümler için Pertürbasyon yöntemlerinden çok ölçekli metod kullanılmıştır. Sabit bir hızda hareket eden kiriş için, verilen sınır şartları ve kütle noktalarındaki uygunluk şartlarından doğal frekanslar elde edilmiştir. Eksenel hızın, sabit ortalama hız civarında harmonik bir değişime sahip olduğu varsayılmıştır. Baskın rezonans durumu için analitik çözümler yapılmıştır. Ardından konsantre kütle büyüklüğü ve sayısının nonlineer titreşimlere olan etkileri nümerik olarak analiz edilmiştir.
Transverse vibrations of axially moving beams with multiple concentrated masses have been investigated. İt is assumed that the beam is ofEuler-Bernoulli type, and both ends of it have simply supports. Concentrated masses is replaced on the beam with gingle span. This system is formulated mathematically and then to fınd out approximately solutions of the problem. Method of multiple scales has been used. İt is assumed that axial velocity of the beam is harmonically varying around a mean-constant velocity. in case of primary resonance, analytical solutions is derived. Then, the effects of both magnitude and number of the concentrated masses on nonlinear vibrations is investigated numerically in detail.
Açıklama
Konferans Bildirisi -- Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2010
Conference Paper -- Theoretical and Applied Mechanical Turkish National Committee, 2010
Anahtar kelimeler
Eksenel hareketli giriş, Konsantre kütle, Nonlineer titreşimler, Axially moving beam, Concentrated mass, Nonlinear vibrations
Alıntı