Güneş Enerjisi Sistemlerinde Güç Paylaşımı

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Kasım, Ender
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada fotovoltaik enerji kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlayacak bir güç elektroniği devresi topolojisi önerilmiştir. Önerilen devre dağıtılmış güç üretimi uygulamalarında kullanılan güneş panellerinin ürettiği enerjinin herhangi bir depolama aygıtı kullanılmaksızın hedef yüke aktarılmasını sağlamaktadır. Maksimum güç noktası tekniğiyle güneş paneli optimum performansta çalıştırılmış ve yüksek frekansta darbe genlik modülasyonu kullanılarak şebeke ile panel arasındaki güç paylaşımı sağlanmıştır. Bakım gerektirmeyen, uzun ömürlü ve yüksek miktarda enerji tasarrufu sağlayıp kurulum maliyetini hızlı bir şekilde amorti edebilecek bir sistem elde edilmiştir. Devrenin çalışması bilgisayar tabanlı benzetim programı ile de incelenmiş ve benzetim sonucunda elde edilen değerlerin beklenen değerler ile örtüştüğü gözlemlenmiştir.
In this study, a novel power electronics circuit topology is proposed to increase efficiency of the usage of photovoltaic solar arrays. The proposed circuit provides means to channel photovoltaic energy provided by distributed generation power arrays directly to the load without employing any energy storage equipment. The solar arrays operate at their optimum working point by using a maximum peak power tracker. The load sharing between the utility and the panel is performed by a high frequency switching pulse width modulation circuit. In this way, a maintenance-free, highly efficient and self amortising system is obtained. The system is simulated and satisfactory results were obtained.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
Anahtar kelimeler
Fotovoltaik, Güneş Paneli, Maksimum Güç Noktası, Güç Paylaşımı, Photovoltaic, Solar Panel, Maximum Peak Power, Load Sharing
Alıntı