İstanbul Metropoliten Alan Çeperlerinde Kullanıcıların Konut Seçiminde Belirleyici Olan Unsurların Araştırılması; Çekmeköy İlçesi Örneği

thumbnail.default.alt
Tarih
2014-06-25
Yazarlar
Oran, Zeynep Berrak
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Kentleşme ile birlikte hane halkı konut yer seçimi davranışları konut pazarı içinde ele alınan en önemli konular arasına girmiştir. Literatürde 1960'lardan itibaren konut/konut alanı yer seçimi modelleri araştırılmaktadır. Ekonomik temellere dayanan ilk modellerin ardından kullanıcıların yer seçiminin sadece ekonomik girdilerle araştırılamayacağı yönündeki eleştirilerle hane halkı özellikleri de yer seçimi modellerinde girdi olarak görülmeye başlanmıştır. İstanbul Metropoliten Alan çeperlerinde son yıllarda hızla artan yapılaşma Çekmeköy ilçesi özelinde 1999 yılı Marmara depremi ve 2009 yılında ilçe olmasının ardından hızla artmıştır. İstanbul Metropoliten Alan'nın en önemli su kaynağı olan Ömerli Havzası ve Alemdağ Ormanları'nın bulunmasından ötürü ilçede meskun alanların gelişimi sürdürülebilir çevre açısından tehdit oluşturmaktadır. Tezin amacı İstanbul Metropoliten Alan çeperlerinde, Çekmeköy ilçesinde, üretilen yeni konut alanlarında kullanıcıların yer seçimini belirleyen unsurların araştırılmasıdır. Çalışmada ilk adımda kullanıcıların yer seçimi modelleri ile ilgili literatür araştırılması yapılmıştır. Modeller ekonomik ve davranışsal temelli olmak üzere iki farklı bakış açısıyla incelenmiştir. İkinci adımda sitelerde anket çalışması yapılmıştır. Hane halkı demografik özellikleri, konut yer seçim nedenleri, alan ile genel değerlendirmeler sorgulanmıştır. Alandaki genel profil incelenmiştir. Bölgenin hangi kitle tarafından, ne gibi sebeplerle tercih edildiği, konut talep eğiliminin ne yönde olduğu araştırılmıştır. Üçüncü adımda anket sonuçları gelir ve mülkiyet durumuna göre modellenmiştir. Gelir; 2000 TL ve altı, 2000 TL üzeri, mülkiyet ise ev sahibi ve kiracı olmak üzere iki ayrı kategoride değerlendirilmiştir. Gelir ve mülkiyet kısıtı altında ki-kare testiyle ilişkilendirilmiş ve kullanıcıların konut alanı etkileyen faktörler lojistik regresyon analizi ile modellenmiştir. Sonuç kısmında çalışmanın bulgularının tartışılarak genel değerlendirmeler yapılmıştır. Anket sonuçları değerlendirilerek yatırımcılar ve plancılar için önermeler yapılmıştır.
With growing urbanization household behaviours on housing choice have become quite important particular since 1960. Housing or models o household preferences i subject t research. Since then the first models basically focused o economic grounds, however users only i the selection o certain economic entries that criticism also features household selection models a input. Further researches have considered both economic and social a inputs o the choice behavior models. I creased i recent years, Ýstanbul Metropolitan Area Construction year o the 1999 Marmara Earthquake -specificand i 2009 the County after being rapidly increased. Istanbul The Metropolitan Area i one o the most important water source, Ömerli Due t the presence o basin and Alemdað Forests i terms o sustainable development o residential areas i the environment constitutes a threat. The purpose o the thesis i to determine the reasons and criterias o the people i choosing houses built i new housing areas o Çekmeköy region, İstanbul Metropolitan Area.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2014
Anahtar kelimeler
Konut Alanı Yer Seçimi, Çekmeköy, Residential Location Choice, Çekmeköy
Alıntı