“Akşam (1929-1940)” Gazetesinde Yer Alan Müzik Yazilari Açiklamali Bibliyoğrafyasi

thumbnail.default.alt
Tarih
2010
Yazarlar
Köse, Ali Salih
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Institute of Social Sciences
Özet
20 Eylül 1918 tarihinde yayın hayatına başlayan Akşam Gazetesi, yaşayan en eski gazetedir. O günün şartları düşünülecek olursa Kurtuluş Savaşı sırasında ulusal mücadeleye destek veren ve modern Cumhuriyet'in yenilik ve değerlerine sahip çıkan Akşam Gazetesi, Türk basın tarihinde özel bir yere sahiptir. Kurucuları; Kâzım Şinâsi [Dersan], Necmettin [Sadak] ve Ali Naci [Karacan]'dır. Daha sonra Falih Rıfkı Atay'ın dördüncü ortak olarak katılımı gazeteyi hem maddi açıdan rahatlatmış hem de daha güçlü hale getirmiştir. Akşam Gazetesi bir fikir gazetesidir. Dönemin hassasiyetlerine ve ihtiyaçlarına uygun tasarımı, Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkan politikası emsalleri arasında hemen göze çarpmaktadır. Akşam Gazetesi o dönemde, basın hayatında önemli bir boşluk doldurmaktaydı. I. Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı basını, halka yeteri kadar bilgi ve haberi vermeye muktedir değildi. Başlangıçta fikir gazetesi olarak kurulan bu gazete, Türk kültürüne olduğu kadar, Türk müziğine de (yöneticileri etkilemesi bakımından da) önemli katkılarda bulunmuştur.
Newspaper Akşam is the oldest newspaper of Turkey. This newspaper started publication in 20th September 1918. Considering the circumstanmces during the ındepedence War Akşam Newspaper supported the National struggle and stood as a protector of the novelties and values of the Republic and has a special place in the Turkish press history. Its founders are Kazım Şinasi [Dersan], Necmettin [Sadak] and Ali Naci [Karacan]. Further on the participation of Falih Rıfkı Atay facilitated the paper as to money matters and also made it stronger further. Newspaper Akşam is a newspaper of thought. Its design favorable to sensitivities and needs of the period, its policy protecting the Republican values is catching the eyes at once among its similars. Newspaper Akşam in that period was filling an importante vacancy in Press life. The Ottoman Press was not able to give enough information and news to the public during Word War I. Established at first as a newspaper of opinion, it is understood that this newpaper made important contributions to Turkish music as much as Turkish culture.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Social Sciences, 2010
Anahtar kelimeler
Bibliyografya, Müzik, Akşam gazetesi, Bibliyografya, Gazeteler, Müzik, Müzik yazıları, Bibliography, Music, Akşam newspaper, Bibliography, Newspapers, Music, Music publisheds
Alıntı