Motorlu Kojenerasyon Sistemleri

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Demirçivi, Tolga
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science And Technology
Özet
Bu çalışmada, kojenerasyon sistemleri özel olarak da motorlu kojenerasyon sistemleri incelenmiştir. Kojenerasyon sistemlerinin ekonomik olurluğu 18 farklı durum için incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar ile Tesisin enerji ihtiyacıının E/I oranı, yakıt fiyatı, elektrik satış fiyatı ve günlük işletme süresine bağlı olarak enerji maliyeti ve kojenerasyon sisteminin sağladığı karın değişimini gösteren eğriler elde edilmiştir. Kojenerasyon sistemi kapasitesinin tesisin ısı ve elektrik ihtiyacına göre yapılması durumlarında oluşan kar ve enerji maliyetleri tespit edilerek kojenerasyon sistemlerinin ekonomik cazibesini yitirdiği enerji birim fiyatları tespit edilmiştir. Kojenerasyon sitemlerinde kullanılabilecek ısı makinaları ve bu makinaların temel özellikleri açıklanmıştır. Isı makinaların atık ısılarının kullanılmasına ait farklı uygulama örnekleri verilmiştir.
In this study the economy of motor powered cogeneration systems are investigated. 18 Different case of energy needs are determined. For this 18 different case energy costs and profit of cogeneration systems are determined. Parameters of the calculation are; E/I, price of fuel, price of electric, daily operation time. Change of energy cost and cogeneration profit with these parameters are illustrated the study. Prices where cogeneration systems lose their economic attractiveness are determined. Also heat engines those can be used in cogeneration systems and their basic properties are explained. Application examples about the use of heat generated by the heat engines are given.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 1999
Anahtar kelimeler
Kojenerasyon, Motorlu Sistemler, Atık Isı, EkonomikAnaliz, E/I, Yakıt Fiyatı, Elektrik Fiyatı, İşletme süresi, Cogeneration, Motor powered systems, Economic Analysis, E/I, Fuel Price, Electric Price, Daily Operation Time
Alıntı