Penıcıllıum Cinsi Bazı Küflerin Mikotoksin Oluşturma Özelliklerinin Zeytinde İncelenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Meriç, Burçak Erol
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science And Technology
Özet
Çalışmamızda siyah zeytinde mikotoksin tehlikesinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya siyah zeytinde küf florasının belirlenmesi ile başlanmıştır. İncelenen örneklerden P.crustosum, P.viridicatum, P.citrinum, P.digitatum, P.roquefortii küfleri izole edilmiştir. Bu aşamadan sonra P.crustosum ve P.citrinum küflerinin Malt Ekstrakt Agar (MEA) besiyerinde ve zeytinde penisilik asit ve sitrinin oluşturup oluşturmadığı analiz edilmiştir. Hem zeytinden izole edilen, hem de yurtdışındaki kültür koleksiyonu merkezinden (CBS) temin edilen referans P.crustosum MEA’da ve zeytinde penisilik asit oluşturmazken yurtdışındaki kültür koleksiyonu merkezinden (CBS) temin edilen referans P.citrinum besiyerinde ve zeytinde sitrinin oluşturmuştur. Çalışmamıza bu aşamadan sonra İstanbul’daki çeşitli marketlerden alınana 50 adet zeytin örneğinde sitrinin tayini yönünde devam edilmiştir. Örneklerin % 82’sinde sitrinin oluşumu tespit edilmiştir. Bulgularımız zeytinde mikotoksin tehlikesinin bulunduğunu göstermektedir. Zeytinde küf gelişimi ve mikotoksin oluşumuna sebep olan kaynaklar ortadan kaldırılmalıdır. Bunun için zeytinin starter kültür kullanılarak modern yöntemlerle üretilmesi gerekmektedir.
In our study we aimed to investigate the mycotoxin hazard in black olives. The study begins with the analysis of mould flora in black olives. The molds P.crustosum, P.viridicatum, P.citrinum, P. digitatum, P.roquefortii were isolated from investigated samples. Then, penicillic acid and citrinin formation by P.crustosum and P.citrinum in Malt Extract Agar (MEA) and in olive was analyzed. It was found that both isolated and reference P.crustosum bought from culture collection center (CBS) do not produce penicillic acid in MEA and in olive, but reference P.citrinum bought from culture collection center (CBS) produced citrinin both in MEA and in olive. After this, we began to analyze citrinin formation in 50 olive samples that were bought from different markets in İstanbul. In 82% of the analyzed olives, citrinin formation was observed. Our investigation shows that there is a mycotoxin hazard in olive production. The sources which provide mould growth and mycotoxin formation in olive must be inhibited. For this reason, olives must be produced with the aid of a starter culture using modern methods of production.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2001
Anahtar kelimeler
Zeytin, mikotoksin, penicillium, sitrinin, P.citrinum, Olive, mycotoxin, penicillium, citrinin, P.citrinum
Alıntı