Yalın Üretim Sistemleri Ve Geliştirme Örnekleri

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Okay, H. Akgün
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science And Technology
Özet
1980’li yıllarda üretim sektöründeki firmalar daha yüksek seviyede üretimden sağlanan gücü yeniden keşfettiler ve rekabet güçlerini geliştirmek için çeşitli aktiviteleri deneme girişiminde bulunmaya başladılar. Bir çoğuna göre “ üretim stratejileri, çeşitli ölçütlere göre sektörlerindeki en iyi şirketler kadar “iyi” ve “dünya çapında” olmalıydı. Bu amacı takip edebilmek için, genellikle sayıları giderek artan Toplam Kalite Yönetimi , Tam Zamanında Üretim ve Üretilebilirliğe Göre Tasarım gibi geliştirme programlarından birini veya birden fazlasını adapte etme yoluna gittiler. Bu geliştirme çabalarının bir kısmı başarıya ulaşmışsa da , son verilere göre önemli bir kısmı tatmin edici sonuçlardan uzaktırlar. Geldiğimiz noktada bu zamana kadar yaratılmış metodolojileri iyice irdelemek ve uygun olanlardan melez bir sistem yaratmak gerekmektedir. Düşük maliyet, operasyonel mükemmellik, hızlı tepkisel bir üretim sistemi ancak bu yolla yaratılabilir. Tezde genel olarak; Üretim Stratejilerinde yeni yaklaşımlar ile mevcut metodolojilerin (JIT, Kanban, Çekme Sistemi, Heijunka, Kaizen v.b.) incelenmesi yapılmış ve uygulamalar irdelenmiştir.
During the 1980’s manufacturing companies rediscovered the power that comes from superior manufacturing and initiated a variety of activities to improve their competitiveness. Many announced that their “manufacturing strategy” was to become “world-class”-as good, along various measures, as the best companies in their industries. In pursuing this goal, they typically adopted one or more programs, such as TQM (Total Quality Management), JIT (Just in Time) production, and DFM(Design for Manufacturability), not to mention lean manufacturing , reengineering, benchmarking, and the ubiquitous team approach. While some of these improvement efforts have been successful, the majority, according to recent surveys, have not. At that point it is right to understand the methodologies developed and implemented, and to built a new mixed system. This is the only way to create a; low cost, operational excellent, quick response manufacturing system. In the thesis; the research of new approach in Manufacturing strategies with the current methodologies (JIT, Kanban, Pull System, Heijunka, Kaizen etc.) have been discussed and the applications are studied.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 1999
Anahtar kelimeler
Tam Zamanında Üretim, Heijunka, Kaizen, Üretim Stratejileri, İşletme Kaynakları Planlaması, İmalat Kaynakları Planlaması, İmalat Yönetim Sistemi, Just in Time Manufacturing, Kaizen, Manufacturing Strategy, Enterprise Resources Planning, Manufacturing Resources Planning, Manufacturing Execution System
Alıntı