Deri Atıksuyunun Bakterilerle Ayrışmasında Substrat Depolama Kavramı Ve Modellemesi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Rişvanoğlu, Gülseda Dizdaroğlu
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Son yıllarda aktif çamur arıtma proseslerinde, substratın depolama polimerlerine dönüştükten sonra heterotrofik biyokütle tarafından tüketildiği varsayımı dikkate alınmaktadır. Bu yaklaşım uygulama kolaylıkları getirmekle birlikte gerçeği yansıtamamakta ve kolay ayrışan substratın (SS) tanımı uygulamalarda zorluk yaratmaktadır. Bu çalışmada, daha gerçekçi bir yaklaşım olan, substratın kısmen çoğalma kısmen de depolama ürünleri oluşumu ile tüketildiği görüşü deri atıksuyu için ele alınmıştır. Dinamik koşullar altında, farklı modeller olan ASM1, ASM3 ve ASM3’ün simültane çoğalma ve depolamayı içeren versiyonları hazırlanarak elde edilen simülasyon sonuçları kendi aralarında ve literatür ile karşılaştırılmıştır. ASM1 modelinin simülasyon sonuçları literatür değerleri ile oldukça uyumlu çıkmıştır. Dinamik şartlar altında ASM3 model sonuçları ASM1’e kıyasla OTH tepkisini daha iyi tanımlamaktadır. Farklı modellerin simülasyon sonuçları karşılaştırıldığında, gerçeğe daha yakın modellerin daha detaylı olması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Consumption of substrate firstly in the form of stored polymers and subsequent use of the stored polymers by heterotrophic biomass recently introduced in the activated sludge processes. This approach brings ease of application in calculations, however, it dose not reflect the reality and the definition of readily biodegradable substrate (SS) causes problems in applications. More realistic approach that is the simultaneous growth and storage concept on external substrate has been presented and applied for tannery wastewater. Under dynamic conditions different models, namely, ASM1, ASM3 and modified versions of ASM3 involving simultaneous growth and storage have been investigated. The simulation results were compared with each other and literature. Model simulation results for ASM1 were quite consistent with literature. ASM3 modeling results give better description of the dynamic OUR response compared to ASM1. When the simulation results of different models are compared, it can be concluded that, the possibility of describing the real case increases as the model gets more detailed.
Açıklama
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
Anahtar kelimeler
Aktif çamur modelleri, simultane çoğalma ve depolama kavramı, ASM1, ASM3, OTH, Activated sludge modeling, simultaneous growth and storage concept, ASM1, ASM3, OUR
Alıntı