Savrulma Engelleyici Kontrolün Gerçekçi Araç Modellerinde Denenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Öztürk, Eyüp Serdar
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Aktif güvenlik sistemlerinin tasarımında savrulma stabilizasyonu büyük önem taşımaktadır. Yapılan bu çalışmada savrulma stabilizasyonu için tasarlanan kontrolcünün farklı yol şartlarında ve farklı bozucu etkiler altında yol testleri gerçekleştirilmiştir. Yol testlerinde, araç modeli olarak ADAMS programında tasarlanmış ve savrulma engelleyici kontrolcünün kullanıldığı tekil frenleme ve elektronik direksiyon aktüatörlerinin eklendiği gerçekçi bir araç modeli kullanılmıştır. Model regülatörü prensibi ile tasarlanan tekil frenleme, direksiyon kumandası ve hem tekil frenleme hem de direksiyon kumandası müdahaleleri ile gerçekleştirilen üç farklı kontrolcünün blok diyagramları Simulink ortamında oluşturulmuş ayrıca bu kontrolcüler, ADAMS ve Simulink yazılımlarının eş zamanlı çalıştırıldığı aracın bozucu savrulma momentlerinin etkisinde kaldığı manevralar ile denenmiş ve performansları karşılaştırılmıştır.
Yaw stabilization is a key element for designing active safety systems for vehicles. In this project, yaw stabilization controller is designed and tested under different road conditions and disturbance effects. In road tests, high degree of freedom ADAMS vehicle model is used. In order to realize the road tests, the ADAMS model is modified for individual wheel braking and steer by wire control purposes. Individual wheel braking and steer by wire controllers are designed with model regulator principle and also modeled in Simulink. For better yaw stabilization both controllers are combined and tested with other controllers when running Simulink and ADAMS simultaneously in the road tests.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2004
Anahtar kelimeler
ADAMS araç modeli, Aktif güvenlik sistemi, Model regülatörü, Savrulma stabilizasyonu, Tekil frenleme, ADAMS vehicle model, Active safety system, Model regulator, Yaw
Alıntı