Polipropilen Bcf İpliği Üretimi, İşlem Parametrelerinin İşlem Özelliklerine Etkileri Ve İpliğin Halı Davranışları Üzerindeki Etkileri

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Taşcan, Mevlüt
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Instıtute of Science and Technology
Özet
Polipropilen polimerinin yapısı, polimerizasyonu ve özelliklerini açıklandıktan sonra, polipropilen BCF üretim teknikleri tanıtılmıştır. Halı ipliğinde en yaygın olarak kullanılan tek kademeli (polimer çipsinden bobin halinde halı ipliği) üretim tekniği ise işlem adımları tek tek ele alınarak anlatılmaktadır. BCF üretim parametreleri (işlem hızı, tekstüre hava sıcaklığı, masterbatch (boya+ilave katkı maddeleri) ilave miktarı vb) tam olarak deneysel çalışmada elde edilen sonuçları ile tartışılmış ve bunlar önem sırasına göre sıralanmıştır. Çalışmada ayrıca BCF ipliklerinin halıda davranışını yansıtan bu ipliklerin yaylanma (rezilyans=resillience) davranışları detaylı olarak incelenmiştir. Bu konuda Belçika Gent Üniversitesinde Kiekens ve Arkadaşları tarafından yapılan çalışma özetlendikten sonra alternatif bir yaylanma ölçüm tekniği tanıtılmış ve elde edilen sonuçlar tartışılmıştır. Sonuç olarak halıda kullanılabilecek olan puntasız, puntalı, bükümlü ve bükümlü-fikseli ipliklerden en mükemmel davranışı bükümlü-fikseli ipliğin sergilediği ancak eğer ipliğin fikse edilmeden bükümlü olarak kullanılmasının yaylanma bakımından olumsuz sonuçlar vereceğini deneysel sonuç grafikleri ile olarak ortaya koymuştur.
Having studied the structure of polypropylene polymer, its polymerisation and its properties, polypropylene BCF production techniques have been explained. The individual stages of single step BCF production technique, the most widely used BCF production technique, have been discussed in detail. The BCF production parameters (production speed, the texturing air temperature, the amount and type of masterbatch (dye material+additives) added, etc.) have been experimentally investigated and their results have been discussed. In addition to these, the resilience which is the most important property that shows the behaviour of polypropylene BCF yarns on carpets has been analysed in detail. One of the previous research work on this subject has been carried out at Gent University of Belgium by Kiekens et al. The results of that work have been discussed and compared with the obtained result. As a result of the investigations, an alternative resilience measuring technique has been suggested. The investigation has revealed that if the BCF yarn is not going to be heat set after twisting, the twisting alone is creating an adverse effect as far as the resilience is concerned. Therefore it is advised not to twist. The intermingling should be considered as enough.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 1999
Anahtar kelimeler
Polipropilen Polimeri, BCF İpliği, Yaylanma Özelliği, Polypropylene Polymer, BCF Yarn, Resilience
Alıntı