Küreselleşme Ve Çokuluslu Yapılanma Sürecinde New York Ve İstanbul Merkezi İş Alanlarının Karşılaştırmalı Analizi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Saraçbaşı, Emre
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science And Technology
Özet
Geride bıraktığımız yüzyılın özellikle ikinci yarısı, metropoliten kentlerin büyük bir değişim ve gelişim sürecine tanık olmuştur ve hatta bu süreç halen devam etmektedir. Bu metropollerde bilgi ve hizmet ağırlıklı bir ekonomi egemendir ve ileri teknoloji sayesinde fiziki uzaklıkların artık hiçbir önemi kalmamıştır. Bu durum küreselleşme sürecine ivme kazandırmış, kentler global özellik kazanmışlar ve dünya çapında etkinliğe sahip olmuşlardır. Bu çalışmada; Avrupa’yı Asya’ya bağlayan, çok önemli bir tarihe sahip ve çeşitli kültürlerin bir birikim yeri olan; coğrafik ve politik özellikleri ile ortaya çıkan, mevcut yapısı, dinamizmi, işlevleri, konumu ile uluslararası olma özelliği taşıyabilen; ülkemizin en büyük metropolü İstanbul ile birçok kaynakta dünyanın başkenti olarak tanımlanan, dünyanın en büyük kentsel aglomerasyonu olan New York’un merkezi iş alanlarının karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Karşılaştırma fiziksel ve sektörel nitelikler şeklindeki altbaşlıklarda analiz edilmiştir. Bu amaca ulaşırken küresel değişim süreci ve çokuluslu yapılanma başlangıç noktası alınmış, bu paralelde önem kazanan dünya kenti kavramı ve güncel dünya kenti sınıflaması sunulmuş, konu küresel ölçekteki kuramsal ve güncel bilgiler ile desteklenmiştir. Sonuçta New York ve İstanbul Merkezi İş Alanları ile ilgili farklılıklar ve benzerlikler ortaya konmuş, kuramsal çıkarımlar elde edilmiştir.
Especially in the second half of the century we have left, the metropolitan cities have experienced serious changes and developments and even this process is active. There is a dominant economic structure based on information and service sector, and the importance of physical distances has disappeared. This caused a rapid growth of globalization process, the cities had a global character and gained an effective role worlwide. In this study, it is aimed to compare the central business district of the biggest metropolitan region of our country Istanbul which; connects Europe and Asia, has an important history, the intersection of different cultures, dominant with geographic and political structure, has a characteristic of being international with its dynamics, functions and location, with the central business district of New York which has been stated as the capital of world in most literature and the largest urban agglomeration of the world. This comparison is made in two subparts as Physical and Sectoral Structures. In reaching this aim, process of globalization and multi-national structuring are taken as the starting point, world city concept-which had more importance in this global formations- and the updated world city classification is presented, yet it is supported by the theories and existing structure in global scale. As a result, the similarities and differences between New York and İstanbul C.B.D’s are discussed and theoretical knowledges are gained.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2001
Anahtar kelimeler
Küreselleşme, Çokuluslu Yapılanma, Dünya Kenti, Merkezi İş Alanı (M.İ.A.), New York, İstanbul, Globalization, Multi-national Structuring, World City, Central Business District (C.B.D.), New York, İstanbul
Alıntı