Malzeme Bakımından Lineer Olmayan Sistemlerin Hesabı İçin Bir Ardışık Yaklaşım Yöntemi Ve Bilgisayar Programı

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Özer, Güven
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Yüksek Lisans Tezi olarak sunulan bu çalışmada, lineer olmayan şekil değiştirmelerin sistem üzerinde sürekli olarak yayıldığı varsayımı altında, malzeme bakımından lineer olmayan sistemlerin hesabı için bir ardışık yaklaşım yöntemi geliştirilmiş ve yöntemin pratik uygulamaları için bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Her adımında iç kuvvet - şekil değiştirme bağıntısının lineerleştirilmesi esasına dayanan bu yaklaşımda lineerleştirme tekniklerinden teğet tekniği uygulanmakta, böylece ardışık yaklaşımın her adımı, atalet momenti değişken çubuklardan oluşan bir yapı sisteminin dış yükler ve eşdeğer farklı sıcaklık değişmesi altında hesabına dönüştürülmektedir. Geliştirilen yöntemin formülasyonu için Matris Deplasman Yönteminden yararlanılmıştır.
In this study, which is presented as a Master of Science Thesis, a method of successive approximations is presented for the analysis of materially nonlinear structures under the assumption of spread of yielding. A computer program is developed for the practical applications of the method. Tangent technique (Newton Raphson’s method ) is used as a linearization technique. On each step the force – displacement function is assumed as linear. So at each successive approximation the system assumed as a system of frames that are having variable moment of inertia, external loads and equivalence thermal loads. The matrix displacement method is used for analysis of systems.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2003
Anahtar kelimeler
Matris deplasman yöntemi, Lineer olmayan teoriye göre hesap, Yayılı plastik şekil değiştirmeler altında hesap, Materially nonlinear structures, Spread of yielding, Matrix displacement method
Alıntı