Uzman Sistem Metodunun Konteyner Gemilerinin Dizaynına Uygulanması: Uzman Sistem İle Yaşam Mahalli Dizaynı (aldes)

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Helvacıoğlu, Şebnem
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science And Technology
Özet
Bu çalışmada, Uzman Sistemlerin gemi dizaynına uygulanabilirliği incelenmiş, genel dizayn ve gemi dizaynı, Yapay Zeka ve Uzman Sistemler, tesis yerleştirmesi konuları araştırılmış ve bunların uygulamaları verilmiştir. Uzmanlardan alınan sağduyu (heuristic) bilgisi ve diğer teknik bilgiler kurallara dönüştülerek, CLIPS uzman sistem ortamı kullanılarak bir program yazılmıştır. Bu program ALDES olarak adlandırılmıştır. ALDES kullanılarak bir konteyner gemisinin ön ana boyutları, veri tabanındaki gemilerden elde edilen parametrik formüllerle hesaplanmış, ana bölmeleri yerleştirilerek yaşam mahalli dizaynı gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma sonunda, uzman sistemlerin gemi inşaatı alanında başarı ile uygulanabileceği ve bilim ve endüsriye faydalı olabileceği gözlenmiştir.
In this work, applicability of ESs to ship design was examined by reviewing the topics including engineering design, ship design, Artificial Intelligence (AI), Expert Systems (ESs), plant layout methods, and by developing a pilot application in ship design. The heuristic knowledge acquired from experts and other technical knowledge were represented as rules. An ES program package called ALDES was developed by using CLIPS expert system shell. Preliminary main dimensions of a container ship were calculated with formulas which were derived from a database of similar ships, the main transverse bulkheads were set and the general arrangement design was completed using ALDES. In conclusion, this study proves that Expert Systems can be applied into ship design domain successfully.
Açıklama
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2001
Anahtar kelimeler
Yapay zeka, Uzman sistemler, Gemi dizayni, Bilgi tabanlı dizayn, Tesis planlama, Artificial Intelligence, Expert Systems, Ship Design, Knowledge Based Design, Plant Layout
Alıntı