Tabur Ateş Destek Sisteminde En Etkin Havanın Belirlenmesi İçin Bir Model Önerisi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Öcal, H. Hakan
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Teknolojinin hızla ilerlemesi belirsizlik ve risk ortamının artması sorunları daha karmaşık ve komplike hale getirmiştir. Bu sebeple problemleri klasik yöntemler yerine bilimsel metotlarla çözmek zorunlu hale gelmiştir. Bu maksatla çeşitli Çok Ölçütlü Karar Verme metotları geliştirilmiştir. Bu metotlarda genellikle en iyi seçenek kriterlerin birbirleriyle karşılaştırılmasıyla elde edilir. Bu çalışmada ÇÖKV metotlarının en yaygın kullanılanlarından biri olan Analitik Hiyerarşi Metodu ile tabur ateş destek sisteminde mürettebatla kullanılan havanlar değerlendirilmiştir. AHM insanın farkında olmadan doğal olarak kullandığı karşılaştırma yöntemine dayanmaktadır. Konu hakkında uzman kişiler tarafından belirlenen kriterler yine uzman kişiler tarafından değerlendirilmiştir. Daha sonra yapılan duyarlılık analizi ile kişisel tercihler ve seçenekler arasında kıyaslama yapılmıştır. Sonuçta Karar Vericilere doğru karar ulaşmalarında bir veri ve kaynak oluşturulmuştur.Silah sistemlerinin değerlendirilmesinde değerlendirmeye katılanların bu konu hakkında bilgili olmaları ve tüm nitel ve nicel faktörlerin bir arada değerlendirilmesi çok önemlidir. Aynı zamanda mühimmat ve teknolojide meydana gelen değişmeler gibi etkenler bazı silahların dezavantajlarını aza indirmekte veya ortadan kaldırmakta bazılarına da avantaj sağlamaktadır. Bu sebeple değerlendirmeler belirli aralıklarla yapılmalıdır.
The lightning progress in technology, uncertanity and risk made the problems more complex. Because of this reason problems must be solved with scientific methods instead of classical methods.For this reason, various Multi Attribute Decision Making (MADM) methods rectified. Generally in these methods the best alternative is selected based on inter-attribute comparisonsIn this study, mortars with crew in battalionsfire support system are evaluated with Analytic Hierarchy Process, which is one of the most used from MADM methods. AHP is based on persons comparison method, which is used unaware. In this method problem is taken in hand with hierarchical structure, determined contribute to the main goal for all criterions and then evaluated alternatives for the criterions. Criterion are determined and evaluated by the expert’s. With sensitivity analyse, comparison done between preference and alternatives. In the end constitued a data and source for Decision Makers for the right decision.For evaluating weapon systems, it is important that the evaluater are well-informed in this subject and evaluating for qualititave and quantitative factors together.The factors like the changes in ammunition and technologie decrease the disadvantages for some weapons or cut out and provide advantages for anothers. For this reason evaluation should be done periodically.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2003
Anahtar kelimeler
Havan, Kriter, Analitik Hiyerarşi Metodu, Çok Ölçütlü Karar Verme, Mortar, Criterion, Analitical Hierarchy Process, Multiple Attribute Decision Making
Alıntı