Zırhlı Muharebe Araçlarında Kullanılan Alüminyum Alaşımlarının Kaynak Edilmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Sevinç, Cengiz
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Zırhlı Muharebe Aracı imalatında ağırlığın oldukça önemli tasarım kriteri olmasından dolayı, düşük yoğunluğa (2,73 g/cm3) sahip olan alüminyum bu araçlarda uzun yıllardır kullanılmaktadır. Temel alaşım elementi magnezyum olan sertlik ve mukavemeti şekil değiştirme sertleşmesi ile geliştirilen alüminyum 5083 alaşımı muharebe araçlarında kullanılan ilk alaşımdır. Alüminyum zırh teknolojisinde kullanılan diğer bir alaşım, temel alaşım elementi çinko olan ve mekanik özellikleri ısıl işlem ile geliştirilen 7039`dur. Bu çalışmada 5083 ve 7039 alaşımlarının MIG kaynak yöntemiyle birleştirilmesi alüminyumun kaynak edilebilirliği çerçevesinde incelenmiştir. Alaşımların kaynak edilebilirliğini, özellikle kimyasal bileşimlerine bağlı olarak çatlamaya karşı dirençleri belirler. Her iki alaşım için uygun kaynak teli seçimi ve kaynak banyosundaki alaşım elementlerinin sınır değerlerde olmaması çatlak oluşumunu önler. 5083 ve 7039 alüminyum alaşımlarının kaliteli kaynak bağlantısı için laboratuvar şartlarında tespit edilmiş ve doğrulukları tahribatlı ve tahribatsız muayene yöntemleri ile kontrol edilmiş kaynak parametrelerine uyulması gerekliliği görülmüştür.
Since weightness is very important design criterion for the construction of armoured combat vehicles, aluminum which has low density (2,73 g/cm3) has been used at these vehicles for many years. 5083 aluminum alloy which has magnesium as main alloying element and its hardness and strength are improved by strain hardening, is the first alloy which was used in combat vehicles. 7039 is the another alloy which is used in aluminum armour technology. This alloy is heat treated to improve its mechanical properties and the main alloying element of this alloy is zinc. In this study joining of 5083 and 7039 alloys by MIG welding was searched regarding the weldability of aluminum. Resistance of alloys to the cracking, which is especially related to their chemical compositions, determines the weldability of these alloys. For both of these two alloys, appropriate selection of the filler metal and alloying elements which are not at the limit values in the weld pool prevent cracking. It was concluded that weld parameters, which were determined at laboratories and checked with destructive and nondestructive inspection techniques, must be applied in order to obtain sound weld joints of 5083 and 7039 aluminum alloys.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002
Anahtar kelimeler
Alüminyumun MIG kaynağı, Alüminyum 5083 ve 7039 alaşımları, Alüminyum zırh, MIG welding aluminum, Aluminum 5083 and 7039 alloys, Aluminum armour
Alıntı