İstanbul Boğazı’nda Gemi Boyu Faktörünün Güvenli Seyre Etkisinin Ahp Metodu Kullanılarak Analiz Edilmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
2010-07-07
Yazarlar
Keçeci, Tuba
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, İstanbul Boğazı’nda gemi boyu faktörünün güvenli seyre olan etkisi incelenerek Boğaz geçişi yapan gemiler için büyük gemi boyunun araştırılmasına çalışılmıştır. Gelişen teknoloji ile artan gemi sayısı ve boyutları gemi kazaları sayısında da artışa neden olmaktadır. Bu problemi çözmek amacıyla 1994 yılında ‘Boğazlar ve Marmara Bölgesi Deniz Trafik Düzeni Hakkında Tüzük’ yürürlüğe girmiş ve 1998 yılında yenilenmiştir. Tüzükte büyük gemi kavramına dikkat çekilerek 1. Bölüm tanımlar ve kısaltmalar başlığı altında bulunan madde 2 de büyük geminin tanımı yapılmıştır. 1994 te 150m ve üzeri olan gemiler olarak ifade edilen büyük gemi boyu 1998 de 200m ve üzeri gemiler olarak değiştirilmiştir. Bu çalışmada ‘büyük gemi nedir?’ sorusuna cevap aramak üzere İstanbul Boğazı’nda görev yapmakta olan uzman kişiler ile anket çalışması gerçekleştirilmiş ve Boğaz’daki tehlike etkenleri hakkında bilgi edinilmiştir. Kantitatif değerler elde etmek maksadıyla çok amaçlı karar verme yöntemlerinden biri olan AHP (Analytic Hierarcy Process) metodu kullanılarak sonuç alınmaya çalışılmıştır.
In this study the effects of ship length factor to safe navigation in the Strait of Istanbul is analysed and the description of large ship is tried to be searched. Development of technology has leaded to rise in the number of large ships and maritime casualties. In order to cope with that problem ‘Maritime Traffic Regulations for the Turkish Straits and Marmara Region’ was established in 1994 and revised in 1998. In the regulation the concept of large vessel came to the fore and it is defined in the definitions & abbreviations: Article 2. Large ship was defined as the ship which has a length of 150m and over, but in 1998 the description was changed to 200m and over. This paper investigates what a large vessel is in terms of length factor in the Strait of Istanbul. In this study in order to find the hazard factors, experts from the Strait of Istanbul are consulted. The Analytic Hierarchy Proces (AHP) method is utilized to identify the quantitative importances.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Anahtar kelimeler
Deniz Trafik Yönetimi Ölçütleri, Karar Verme Süreci, AHP Modeli, İstanbul Boğazı, Maritime Traffic Management Criterion, Decision Making Process, the AHP Model, the Strait of Istanbul
Alıntı