Farklı Kromit Oluşumlarının Spektroradyometrik Yöntemle Spektral Yansıtma Eğrilerinin Belirlenmesi Ve Uydu Verileri İle Spektral Analizi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Tandaç, Berna
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, cisimlerin uzaktan algılama ile yüksek doğrulukla belirlenebilmesi amacıyla doğal (güneş ışığı) veya yapay ışığın minerallerden veya maddelerden yansıtma ve yutulma değerlerini ölçen ve bu ölçümleri grafiksel olarak sunan spektroradyometre kullanılarak, kayaç türleri üzerinde ölçümler yapılmıştır. Spektroradyometre kullanılarak, 350-2500nm dalga boyu aralığında, görünür ve kızılötesi bölgelerde, dokuz farklı kayaç üzerinde yapılan ölçümler sonucunda, her bir kromit türüne ait spektral yansıtma eğrileri belirlenmiştir. Ölçülen yüzeylerdeki tüm noktalardan bir kayaca ait tek bir grafik elde etmek için, “ortalama değer hesaplaması” yapılmıştır. Verilerin spektral analizleri ile, kimyasal analiz sonuçları birlikte yorumlanmıştır.Yer yüzeyini incelemek üzere kullanılan belli başlı uydulardan ASTER, LANDSAT, SPOT5, IKONOS ve QUICKBIRD multispektral uydu verileri, kromit türlerinin belirlenebileceği band aralıkları ile örtüştürülerek değerlendirilmiştir.
In this study, different types of rocks are being measured by a spectroradiometer which is used to measure reflectance and absorption values of materials and presents the results graphically, in order to determine the minerals or the materials with remote sensing under natural (sun) or artificial light source with high accuracy. Between the 350 – 2500nm wavelength interval, in the infrared and visible regions, spectral reflectance of nine different chromite types, are being determined by using the spectroradiometer. To determine a single graphic from all the measured points of each rock, “mean value calculation” method is used. The chromite samples are interpreted together with the spectral and chemical analysis. Multispectral data from the major satellites ASTER, LANDSAT, SPOT5, IKONOS and QUICKBIRD, which are used to investigate the earth’s surface, are analyzed together with the spectral resolution band intervals in which all the nine chromite kinds can be specified.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
Anahtar kelimeler
Spektroradyometre, Spektral Analiz, Kromit, Spectroradiometer, Spectral Analysis, Chromite
Alıntı