Publication:
Hazır Giyim Ürünlerinde Türk Ve İtalyan Tüketicilerin Satın Alma Yaklaşımları Açısından Sınıflandırılması Ve Karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

Institution Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışmada, tüketicilerin hazır giyim alışverişlerinde farklı satın alma yaklaşımlarının belirlenmesi ve bu yönde tüketicilerin sınıflandırılması konu alınmıştır. Kültürler arası bir çalışma olma özelliği taşıyan bu çalışmada, örneklem olarak Türk ve İtalyan öğrencileri alınmıştır. İlk aşamada, Sproles ve Kendall (1986) tarafından yapılmış olan çalışma sonunda elde edilmiş olan 8 gruplu satın alma yaklaşımlarının geçerliliği sorgulanarak, bu sınıflandırmanın her iki kültür açısından geçerli ve güvenilir olup olmadığı belirlenmiştir. İkinci adımda, karar verme biçimlerine dayalı sınıflandırma temelinde Türk ve İtalyan tüketicilerin ne tür satın alma eğilimlerine sahip olduğunu saptanmış ve ortaya çıkan farklı satın alma gruplarına göre her iki ülke tüketicisine ilişkin oluşan farklı satın alma yaklaşımlarının benzerlik ve farklılıkları incelenmiştir. Bunlara ek olarak, her iki ülke tüketicisinin satın alma yaklaşımlarına göre demografik ve sosyoekonomik kriterler açısından profilleri belirlenmiş ve karşılaştırmalı olarak değerlendirilerek kültürel farklılıkların gerek satın alma yaklaşımlarında gerekse bu yaklaşımlarla ilgili tanımlayıcı faktörlerle ilişkisinde etkisi analiz edilmiştir.
In this study the determination of consumer shopping orientations and the classification of consumers regarding their shopping orientations for apparel products are made. Turkish and Italian students are selected as sample groups in this cross-cultural study. At the first step, the validity and reliability of 8 group shopping orientation classification of Sproles and Kendall (1986) is analyzed for Italian and Turkish sample groups. At the second step, Turkish and Italian shopping orientations based on decision making styles are determined and compared regarding their difference and likeness. In addition, the demographic and socioeconomic profiles of consumers for both sample groups are determined based on their shopping orientations. The cultural differences are analyzed according to their effects on the factors determining consumer shopping orientations and on the consumer shopping orientation itself.

Description

Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008

Journal or Series

ISSN

ISBN

Rights

İTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
İTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.

Keywords

Tüketici davranışı, Satın alma yaklaşımı, Hazır giyim, Consumer Behavior, Shopping Orientation, Apparel

Citation

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

Related Patent

Related Goal

13
Görüntülenme
201
İndirme
Google Scholar
Scholar'da Ara ↗
Bu yayında DOI yok — Altmetric/Dimensions/PlumX/BIP! rozetleri DOI gerektirir.