Publication:
Model Öngörülü Kontrolün Farklı Nonlineer Proses Modelleri İle Sınanması

Loading...
Thumbnail Image

Institution Authors

Department

Sistem Dinamiği ve Kontrol
System Dynamics and Control

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışmada, farklı dinamik özelikler gösteren nonlineer proses modelleri ile Model Öngörülü Kontrol (MÖK) için bir performans testi gerçekleştirilmiştir. MÖK problemi durum uzayında kurulmuş olup, kısıtlı ve çok giriş-çıkışlı hali de içermektedir. Öngörü modeli olarak doğrusal modeller seçilmiştir. Sonuçta oluşan optimizasyon problemi konveks kuadratik tiptedir ve kuadratik programlama ile çözümlenmiştir. Tek bir doğrusal model ile ifade edilemeyen nonlineer sistemler için kazanç sıralama ve ardıl doğrusallaştırma gibi çok modelli yaklaşımlar uygulanmıştır. Bozucuların reddi için Kalman filtreleme tekniğinden faydalanılmıştır. Ele alınan nonlineer test problemleri açık çevrim kararsız, minimum faz olmayan ve zamanla değişen tipte davranış göstermektedir. Model belirsizliği, ölçülmeyen bozucular ve ölçüm gürültüsü gibi stokastik etkiler göz önüne alınmıştır. Benzetimlerde, MÖK’ün farklı dinamik özelikteki çok değişkenli nonlineer sistemleri giriş-çıkış kısıtları ve stokastik etkiler altında gürbüz biçimde denetleyebildiği gözlenmiştir.
In this study the performance of Model Predictive Control (MPC) is evaluated using nonlinear process models that have different dynamical behavior characteristics. MPC is formulated as a constrained MIMO control problem in state space. Linear models are chosen for prediction modeling. The resulting optimization problem is a convex quadratic problem and is solved using quadratic programming. In cases where a single linear model is unable to represent the dynamical behavior of the nonlinear system, multi-model approaches, i.e. gain scheduling and successive linearization, are employed. Disturbance rejection is accomplished using Kalman filtering techniques. Open-loop unstable, non-minimum phase and time varying nonlinear process models are chosen for test problems. Stochastic effects like model uncertainty, unmeasured disturbances and measurement noise are considered in simulations. It is shown that MPC is capable of robustly controlling a broad range of constrained multivariable nonlinear systems subject to stochastic effects.

Description

Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010

Journal or Series

ISSN

ISBN

Rights

İTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
İTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.

Keywords

Model Öngörülü Kontrol, Nonlineer Sistemler, Kalman Filtresi, Kısıtlı Çok Değişkenli Nonlineer Kontrol, Model Predictive Control, Nonlinear Systems, Kalman Filter, Constrained Multivariable Nonlinear Control

Citation

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

Related Patent

Related Goal

25
Görüntülenme
94
İndirme
Google Scholar
Scholar'da Ara ↗
Bu yayında DOI yok — Altmetric/Dimensions/PlumX/BIP! rozetleri DOI gerektirir.