Publication:
Coğrafi Bilgi Sistemi İle Baraj Haznelerinin İzlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

Institution Authors

Department

Su Mühendisliği
Water Engineering

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science And Technology

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışmada araştırma bölgesi olarak İstanbul Kemerburgaz’daki Erikli Göleti seçilmiştir. Göl alanında su kütlesinin özelliklerini karakterize edecek sekiz farklı nokta belirlenerek, noktaların koordinatları ölçülmüş ve mevcut harita üzerine işlenmiştir. Aylık olarak her noktada su yüzeyi ve dibinde gözleme parametreleri olarak şeçilen çözünmüş oksijen, pH derecesi, ve su sıcaklığı ölçülmüştür. Günlük hava sıcaklığı ve yağış miktarı Bahçeköy Rasat İstasyonundan alınmıştır. Yapılan bu çalışma sonucunda baraj ve gölet haznelerinin gözlenmesinde Coğrafi Bilgi Sisteminin çok etkili bir şekilde kullanılabileceği tespit edilmiştir.
In this study the applicability of GIS has been investigated. Erikli Reservoir in Istanbul, Kemerburgaz has been chosen as polit area. For measuring the characteristics of the water in Erikli Reservoir, eight different points had been found and located on the map. The dissolved oxygen , pH and water temperature being the observation parameters ,had been measured on the surface and at the deepest end of the water for each of the eight points. Air temperature and the precipitation amount had been obtained from Bahçekoy observatory. As a result of this study it has been found that Geographical Information Systems could be very efficient in observing the pond and dam reservoir.

Description

Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 1999

Journal or Series

ISSN

ISBN

Rights

İTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
İTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.

Keywords

CBS, Hazne, Çözünmüş oksijen, pH değeri, GIS, Reservoir, Dissolved oxygen, pH

Citation

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

Related Patent

Related Goal

20
Görüntülenme
38
İndirme
Google Scholar
Scholar'da Ara ↗
Bu yayında DOI yok — Altmetric/Dimensions/PlumX/BIP! rozetleri DOI gerektirir.